Η τάση των Κινέζων καταναλωτών να αποταμιεύουν βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών, σύμφωνα με έρευνα του δεύτερου τριμήνου της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας.
Αντί να ξοδέψουν ή να επενδύσουν, το 58,3% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι προτιμάει να αποταμιεύσει χρήματα. Αυτό είναι ένα άλμα από 54,7% το πρώτο τρίμηνο, το οποίο ήδη σημείωσε το υψηλότερο ιστορικό για τα δεδομένα που χρονολογούνται από το 2002. Το νέο ρεκόρ ήρθε καθώς η ηπειρωτική Κίνα επέβαλε αυστηρούς ελέγχους Covid το δεύτερο τρίμηνο για να ελέγξει τη χειρότερη επιδημία του ιού στη χώρα από τις αρχές του 2020.
Τα αυστηρά lockdown
Η Σαγκάη πραγματοποίησε ένα από τα ισχυρότερα lockdown τον Απρίλιο και τον Μάιο, ενώ το Πεκίνο απαγόρευσε το φαγητό σε εστιατόρια τον Μάιο, μεταξύ άλλων περιορισμών.
Και οι δύο πόλεις έκτοτε χαλάρωσαν αυτούς τους ελέγχους και αυτή την εβδομάδα, η κεντρική κυβέρνηση μείωσε τον χρόνο καραντίνας για τους διεθνείς ταξιδιώτες και για τους Κινέζους που έχουν νοσήσει από τον Covid. Η PBOC ανέφερε ότι η τριμηνιαία έρευνά της, που διεξάγεται από το 1999, κάλυψε 20.000 άτομα με τραπεζικές καταθέσεις σε 50 πόλεις μεγάλου, μεσαίου και μικρού μεγέθους της χώρας. Σημαντικό κομμάτι της επιφυλακτικότητας των καταναλωτών οφείλεται και στις ανησυχίες για το μελλοντικό εισόδημα.
Με διάφορα μέτρα, η έρευνα της PBOC έδειξε πτώση των προσδοκιών εισοδήματος. Ο δείκτης της μελέτης για τις προοπτικές απασχόλησης μειώθηκε στο 44,5%, το χαμηλότερο από το πρώτο τρίμηνο του 2009. Το συνολικό μερίδιο των ερωτηθέντων με τη μεγαλύτερη τάση να δαπανήσουν αυξήθηκε ελαφρά από το πρώτο τρίμηνο κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες στο 23,8%. Εάν οι Κινέζοι καταναλωτές όντως σχεδίαζαν να αυξήσουν τις δαπάνες τους τους επόμενους τρεις μήνες, η πιο δημοφιλής επιλογή ήταν η εκπαίδευση, ακολουθούμενη από την υγειονομική περίθαλψη και τα εισιτήρια για μεγάλα ταξίδια, σύμφωνα με την έρευνα.
Λιγότερο ελκυστικές για επένδυση οι μετοχές
Ωστόσο, οι τάσεις των καταναλωτών για επενδύσεις μειώθηκαν κατά 3,7 ποσοστιαίες μονάδες στο 17,9% το δεύτερο τρίμηνο, με τις μετοχές να είναι το λιγότερο ελκυστικό περιουσιακό στοιχείο. Το ποσοστό ανεργίας στις 31 μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας έχει ξεπεράσει τα υψηλά της πανδημίας φέτος για να φτάσει το 6,9% τον Μάιο. Το ποσοστό ανεργίας για τους νέους ηλικίας 16 έως 24 ετών παρέμεινε πολύ υψηλότερο, στο 18,4% τον Μάιο. Ο αριθμός των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έφτασε σε νέα ετήσια ρεκόρ τα τελευταία χρόνια.