Βαθαίνει η κρίση στη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας με 26 εκατομμύρια ανθρώπους κλεισμένους στα σπίτια τους

Εν μέσω ενός συνεχιζόμενου lockdown στη Σαγκάη που περιορίζεται γύρω στα 26 εκατομμύρια κατοίκους, ένας αξιωματούχος της πόλης είπε ότι η επιδημία Covid-19 στη μεγαλύτερη μητρόπολη της Κίνας, είναι «εξαιρετικά ζοφερή».

Ο διευθυντής της ομάδας εργασίας της Σαγκάης για τον έλεγχο της επιδημίας, Gu Honghui, ανέφερε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι η επιδημία στην πόλη «εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο». «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ζοφερή», είπε ο κ. Gu.

Η Κίνα έχει στείλει περισσότερους από 10.000 εργαζομένους στον τομέα της υγείας από όλη τη χώρα για να βοηθήσουν την πόλη, συμπεριλαμβανομένων 2.000 στρατιώτες. Η πόλη παραμένει «κλειδωμένη». Το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Σαγκάης, που υποτίθεται ότι θα άνοιγε ξανά την περασμένη Παρασκευή, παρέμεινε σε περιοριστικά μέτρα μαζί με το δυτικό μισό της πόλης.

Οι αξιωματούχοι θα επανεκτιμήσουν τα προληπτικά μέτρα αφού αναλυθούν τα αποτελέσματα των δοκιμών σε όλους τους κατοίκους της πόλης, είπε ο κ. Gu. «Πριν από αυτό, οι πολίτες καλούνται να συνεχίσουν να ακολουθούν τα ισχύοντα μέτρα καραντίνας και να παραμείνουν στα σπίτια τους εκτός από ιατρικές και άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης», πρόσθεσε.

Η Σαγκάη έχει αναφέρει από τον Μάρτιο περισσότερα από 73.000 θετικά κρούσματα της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Omicron.

Η πόλη κατέγραψε άλλα 13.354 κρούσματα τη Δευτέρα – η συντριπτική τους πλειονότητα ασυμπτωματικά – ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό της πόλης σε περισσότερα από 73.000 από τότε που ξεκίνησε το τελευταίο κύμα μολύνσεων τον περασμένο μήνα. Δεν έχουν αποδοθεί θάνατοι από την παραλλαγή Omicron BA.2, η οποία είναι πολύ πιο μολυσματική αλλά και λιγότερο θανατηφόρα από το προηγούμενο στέλεχος Delta.

Ασθενέστερα εμβόλια

Ενώ το ποσοστό εμβολιασμού της Κίνας κυμαίνεται γύρω στο 90%, τα εγχώρια παραγόμενα εμβόλια αδρανοποιημένου ιού θεωρούνται πιο αδύναμα από τα εμβόλια mRNA όπως αυτά που παράγονται από την Pfizer-BioNTech και τη Moderna που χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό, καθώς και στις κινεζικές επικράτειες του Χονγκ Κονγκ και

Μακάο. Τα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των ηλικιωμένων είναι πολύ χαμηλότερα από τον πληθυσμό γενικά, με μόνο περίπου τους μισούς από αυτούς άνω των 80 ετών να έχουν εμβολιαστεί πλήρως.