Πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι φόβοι για ασθενέστερη ζήτηση καυσίμων στην Κίνα αυξήθηκαν μετά την έναρξη του lockdown στη Σαγκάη, που αποτελεί χρηματοπιστωτικό κόμβο, προκειμένου να περιοριστούν τα κρούσματα της covid-19.

Η αγορά ξεκίνησε άλλη μια εβδομάδα αβεβαιότητας, που πλήττεται από τη μία πλευρά από τον πόλεμο μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, του δεύτερου μεγαλύτερου εξαγωγέα αργού στον κόσμο, και την επέκταση των περιορισμών που σχετίζονται με την COVID στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού παγκοσμίως.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχώρησαν στα 116 δολάρια το βαρέλι και διαπραγματεύονταν με πτώση 3,8%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου (WTI) έφθασαν στο χαμηλότερο επίπεδο των 108,28 $ το βαρέλι και υποχώρησαν 5,30 $ ή 4,7%, στα 108,60 $.

Και τα δύο συμβόλαια αναφοράς αυξήθηκαν 1,4% την Παρασκευή, σημειώνοντας τα πρώτα εβδομαδιαία κέρδη τους σε τρεις εβδομάδες, με το Brent να σημειώνει άνοδο 11,8% και το WTI να σκαρφαλώνει 8,8%.

Ξεπούλημα λόγω lockdown στη Σαγκάη

«Το lockdown στη Σαγκάη προκάλεσε νέο ξεπούλημα από απογοητευμένους επενδυτές, καθώς περίμεναν ότι θα αποφευχθεί ένα τέτοιο lockdown», δήλωσε ο Kazuhiko Saito, επικεφαλής αναλυτής της Fujitomi Securities, σύμφωνα με το Reuters.

Η Σαγκάη των 26 εκατομμυρίων κατοίκων, επέβαλε lockdown σε δύο στάδια, κλείνοντας γέφυρες και σήραγγες και μειώνοντας την κυκλοφορία στους αυτοκινητόδρομους για να περιορίσει τα αυξανόμενα τοπικά κρούσματα COVID-19.

Ο αναλυτής τόνισε επίσης ότι η ανοδική αντίδραση μετά την πυραυλική επίθεση από τους Χούτι της Υεμένης σε εγκατάσταση διανομής πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας ολοκληρώθηκε την Παρασκευή.

Ωστόσο, εκτιμά ότι η αγορά πετρελαίου θα ενισχυθεί όταν ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοι, γνωστοί ως OPEC+, συναντηθούν την Πέμπτη, καθώς ο σύνδεσμος είναι «λιγότερο πιθανό να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι τους τελευταίους μήνες».