Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, έκανε μια πρώιμη αποτίμηση των καταστροφικών πυρκαγιών του τελευταίου δεκαημέρου, οι οποίες εκτός από τις ανυπολόγιστες καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον και τις περιουσίες, κόστισαν τη ζωή στους 2 ιπτάμενους του Canadair και σε 3 συμπολίτες μας.

Ο κ. Κικίλιας είπε χαρακτηριστικά ότι «είχαμε ένα 10ήμερο με περισσότερες από 600 φωτιές».

«Το κράτος θα κάνει ό,τι πρέπει για να ανακουφίσει τους πληγέντες», είπε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

«Μετά από 15 μέρες ακραίων καιρικών φαινομένων, και ενός 10ημέρου με πάνω από 600 φωτιές, σήμερα είναι η πρώτη μέρα που δεν βρισκόμαστε στο κόκκινο, σε κατάσταση συναγερμού» σημείωσε ο Βασίλης Κικίλιας.

Παράλληλα, χαρακτήρισε την περίοδο δύσκολη και υπογράμμισε την αυτοθυσία και τον ηρωισμό όλων όσων δίνουν μάχη με τις φωτιές, κάνοντας αναφορά και στον θάνατο των δύο πιλότων.

«Η διαφορά με άλλες χρονιές σημείωσε ο υπουργός ήταν οι καιρικές συνθήκες, στις οποίες κλήθηκε ο μηχανισμός να διαχειριστεί την κρίση. Πολιτικοί, κρατικός μηχανισμός και πολίτες πρέπει με σοβαρότητα να διαχειριστούμε τη νέα συνθήκη», τόνισε ο κ. Κικίλιας.

«Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε χάρτη σε κατάσταση συναγερμού για τόσες πολλές ημέρες στη σειρά, σε τόσες πολλές περιφέρειες», ανέφερε.

Αναφερόμενος στις περίπου 660 πυρκαγιές είπε ότι «οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν αλλά δέκα από αυτές πήραν μεγάλες διαστάσεις, δοκίμασαν τις αντοχές όλων. Τραυματίστηκαν 74 άνθρωποι και έχασαν τη ζωή τους τρεις. Η έγκαιρη χρήση του 112 όπως η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης της Ρόδου για ακόμη μια φορά λειτούργησε αποτελεσματικά.

«Το κράτος» είπε ο κ. Κικίλιας «θα κάνει ό,τι πρέπει και ό,τι οφείλει για να ανακουφίσει τους πληγέντες και τις πληγείσες περιοχές».

Διαβάστε περισσότερα