Tον Απρίλιο του 2005, η Κική Κούσογλου από τη Βέροια δολοφονήθηκε από τον τότε σύντροφο της Δάνο Μουρατίδη. Ο Δάνος Μουρατίδης παρά το γεγονός ότι «έκοψε το νήμα της ζωής» της νεαρής κοπέλας αποφυλακίστηκε και είναι στο εξωτερικό, έχοντας κάνει οικογένεια, όπως αποκαλύφθηκε την Παρασκευή (03/02).

Μάλιστα, η μητέρα της αδικοχαμένης Κικής Κούσογλου δήλωσε στην εκπομπή «Φως στο τούνελ»: «Τρέμω ολόκληρη από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Τον τιμώρησαν είκοσι τέσσερα χρόνια. Πως γίνεται στα δεκαοχτώ χρόνια να έχει αποφυλακιστεί, να έχει φύγει στο εξωτερικό και να έχει κάνει και οικογένεια όπως λένε;».

Ακόμα, η Δέσποινα Κούσογλου ανέφερε πως ο δολοφόνος της κόρης της δεν προσπάθησε να επικοινωνήσει με την οικογένειά της όλα αυτά τα χρόνια, λέγοντας: «Δεν τολμάει να έρθει, αλλά δε θα το ήθελα κιόλας για κανέναν λόγο, να έχω κάποια επαφή μαζί του. Ακόμα και στο δικαστήριο ήταν τόσο ψύχραιμος και τόσο αμετανόητος… Δυστυχώς αισθάνομαι διπλά προδομένη γιατί δεν έχασα μόνο το παιδί μου, τον είχα μέσα στο σπίτι μου και τον τάιζα».

Ερωτηθείσα για τις γυναικοκτονίες, η Δέσποινα Κούσογλου απάντησε: «Στεναχωριέμαι όχι μόνο για την Κική, αλλά και για όλα τα κορίτσια που τα σκοτώνουν και μετά από λίγα χρόνια βγαίνουν έξω. Δεν έχουμε νόμους… Εγώ σαν μάνα ποτέ δε θα έλεγα “αυτόν τον άνθρωπο σκοτώστε τον”, αλλά να είναι στη φυλακή ισόβια, όχι να τον αφήσουν έξω».

Η ίδια πρόσθεσε: «Η καρδιά μου δεν μπορεί να χαρεί πλέον, είναι μία πληγή που δεν κλείνει. Ευτυχώς που ο Θεός μου χάρισε δύο εγγονάκια. Η ζωή μου πλέον είναι τα εγγόνια μου και αντλώ δύναμη από αυτά. Η μεγάλη μου η εγγονή είναι η Κική, της έχω δώσει το όνομα της κόρης μου».

Η στυγερή δολοφονία της Κικής Κούσογλου

«Ήταν μια μέρα σαν όλες τις άλλες», είχε πει ο Δάνος Μουρατίδης στην Αγγελική Νικολούλη πριν από χρόνια. Καθισμένοι στο κρεβάτι του δωματίου του, εκεί που συνήθιζε να βρίσκεται το νεαρό ζευγάρι, με δύο άλμπουμ γεμάτα από φωτογραφίες στα χέρια της δημοσιογράφου. Και όμως, δεν ήταν μια μέρα σαν όλες τις άλλες, ήταν η μέρα της δολοφονίας της Κικής Κούσογλου.

Οι δυο τους είχαν μεγαλώσει στη Βέροια. Εκείνος 3 χρόνια μεγαλύτερος. Έγιναν ζευγάρι όταν η Κική ήταν 15 χρονών. Οι καυγάδες μεταξύ τους συχνοί και όπως αποκαλύφθηκε αργότερα εξίσου συχνές ήταν και οι σκηνές ζηλοτυπίας του Δάνου. Το 2005 η Κική αποφασίζει να βάλει ένα τέλος στη σχέση τους και του ζητάει να χωρίσουν. Στο ημερολόγιό της έγραφε «Όλα είναι μέσα στο μυαλό μας, όλα είναι μια ιδέα! Εσύ; Ο μεγαλύτερος μου έρωτας; Απλά μια ιδέα που μου καρφώθηκε στο μυαλό για τρία χρόνια; Όλα χάνονται… Τίποτα δεν μένει…».

Ο νεαρός άντρας δείχνει να δέχεται την απόφασή της να χωρίσουν, οι δύο τους όμως διατηρούν επαφή. Λίγες μέρες αργότερα, στις 10 Απριλίου, το πρώην ζευγάρι συναντιέται. Η Κική εκείνο το διάστημα δούλευε σε μια καφετέρια. Ο Δάνος προσφέρθηκε να την επιστρέψει στο σπίτι της, καταλήγουν όμως στο σπίτι του 23χρονου.

Από την επόμενη μέρα τα ίχνη της Κικής εξαφανίστηκαν. Σύμφωνα με τον ίδιο κοιμήθηκαν μαζί και όταν αυτός ξύπνησε το κορίτσι είχε ήδη φύγει. Ο Δάνος τότε, όπως ισχυριζόταν, κατάλαβε πως η Κική ήθελε να χωρίσουν και της έστειλε ένα μήνυμα, όπου της έγραφε «Όπως νομίζεις εσύ. Ελπίζω να είσαι ευτυχισμένη. Καλά να περνάς, φιλάκια». Και αμέσως μετά πήγε για καφέ… Αυτό το αποπροσανατολιστικό μήνυμα ήταν για καιρό και το άλλοθι του, το οποίο όμως καταρρίφθηκε –και επιβεβαίωσε και την ενοχή του- όταν η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας ενημέρωσε την αστυνομία πως οι δύο συσκευές (αυτή του Δάνου και αυτή της Κικής) έπαιρναν σήμα από την ίδια κεραία, ήταν δηλαδή στον ίδιο χώρο.

Πώς κάλυπτε τα ίχνη του ο δολοφόνος

Η εξαφάνιση της Κικής δηλώθηκε δύο μέρες αργότερα, από τη μητέρα της. Ο Δάνος εξετάστηκε από τις Αρχές, αφέθηκε όμως ελεύθερος. Ο ίδιος τότε δήλωνε πως δεν γνώριζε απολύτως τίποτα, ενώ λίγες μέρες αργότερα υιοθέτησε και το προφίλ του θύματος, καθώς όπως έλεγε όχι μόνο στοχοποιήθηκε αδίκως, αλλά και κανείς δεν έδειξε ενδιαφέρον για τον ίδιο.

«Ούτε ένας από το περιβάλλον της Κικής δεν μου έστειλε ένα μήνυμα να πει “Ρε Δανούλη, τι κάνεις;”» , αυτό ήταν το «παράπονο» του δολοφόνου το οποίο και εξέφρασε προς τη μητέρα της Κικής, 10 μέρες μετά τη δολοφονία της, και ενώ η απελπισμένη γυναίκα αναζητούσε διακαώς να βρει το παιδί της. Ήταν τέτοιο το θράσος του που, ενώ στην αρχή ήταν αρνητικός ως προς τη δημοσιότητα, δεν δίστασε να βγει στην εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη, στην οποία μάλιστα έκανε backstage υποδείξεις στο να προσέξει πώς θα τον βγάλει.

Η υπόθεση απασχολούσε τα Μέσα και την Αστυνομία για περίπου 4 μήνες. Καθώς δεν βρέθηκε πουθενά κανένα ίχνος της Κικής οι Αρχές στράφηκαν και πάλι στον νούμερο 1 ύποπτο, τον Δάνο. Στο μεταξύ, η συμπεριφορά του νεαρού άντρα, η νευρικότητά του καθώς και οι σπασμωδικές κινήσεις του, επιβεβαίωναν τις υποψίες τους, δεν μπορούσαν όμως να βρουν κανένα χειροπιαστό στοιχείο εις βάρος του.

Στις 11 Αυγούστου και με την επιβεβαίωση της κινητής τηλεφωνίας, πως το γραπτό μήνυμα που είχε στείλει ο Δάνος ήταν απλά και μόνο αποπροσανατολιστικό, οι Αρχές λαμβάνουν την ομολογία του. «Είχαμε χωρίσει δύο βδομάδες πριν. Συζητούσαμε και πέρασε η ώρα. Εκείνη κοιμήθηκε, ενώ εγώ έβλεπα τηλεόραση». Είχε προηγηθεί, σύμφωνα με τα δικά του λεγόμενα, η απόπειρα μεταξύ τους ερωτικής συνεύρεσης, η νεαρή κοπέλα όμως ενώ στην αρχή ήταν θετική άλλαξε γνώμη και του είπε να σταματήσουν. Του ζήτησε να την επιστρέψει στο σπίτι του, αυτός όμως της πρότεινε να μείνει εκεί. Πράγματι, το κορίτσι αποκοιμήθηκε. Τότε αυτός έψαξε στο κινητό της και βρήκε ένα μήνυμα το οποίο είχε στείλει στην κολλητή της και στο οποίο μιλούσε για κάποιον άλλον άντρα. Ο παθολογικά ζηλιάρης Δάνος την ξύπνησε για να του δώσει εξηγήσεις για το μήνυμα. «Την τράβηξα πάνω μου. Δεν θυμάμαι αν φώναζε ή αν είπε κάτι. Όταν την άφησα, δεν κουνιόταν. Έπιασα το σφυγμό της. Διαπίστωσα πως δεν αναπνέει. Εκείνη την ώρα τα έχασα. Πανικοβλήθηκα και αποφάσισα να την εξαφανίσω. Δεν ξέρω τι έπαθα. Λες και δεν ήμουν εγώ». Φυσικά τα λόγια του δεν έπεισαν κανέναν.

Η δολοφονία και η ιατροδικαστική εξέταση

«Και ενώ αυτή είναι ανακαθισμένη στα γόνατα πάνω στο κρεβάτι και βρίσκεται μπροστά του με την πλάτη γυρισμένη, αυτός, στέκοντας επίσης στα γόνατα πίσω της και έχοντας ακουμπισμένη την πλάτη της στον θώρακά του, με το δεξί του χέρι την έπιασε κάτω από το δεξί της χέρι, στο ύψος της κοιλιάς, για να την κρατήσει σταθερά πάνω στο σώμα του, να μην μπορέσει δηλαδή η Κυριακή να του ξεφύγει και με το αριστερό του χέρι περιέσφιξε με δύναμη τον λαιμό της πιέζοντας τη συνεχώς με αυξανόμενη ένταση για αρκετή ώρα και καθώς αυτός χαλαρώνει λίγο το σφίξιμο του λαιμού της και μη όντας σίγουρος ότι τη σκότωσε ξαναρχίζει να τη σφίγγει με μεγαλύτερη ένταση. Η Κυριακή, πλέον αδύναμη να προβάλλει κάποια αντίσταση αφού ο κατηγορούμενος φρόντισε προηγουμένως να την κρατήσει με τέτοιο τρόπο που να μην μπορεί αυτή να κινηθεί ή και να προσπαθήσει να του ξεφύγει, βρίσκει βίαιο ασφυκτικό θάνατο από τα χέρια του κατηγορουμένου που ήταν ο αγαπημένος της για πέντε χρόνια από την τόσο νεαρή ηλικία της. Βρίσκει δηλαδή ασφυκτικό θάνατο συνεπεία πίεσης του λαιμού και απόφραξης των έξω αεροφόρων οδών όπως βεβαιώνεται και στην έκθεση του ιατροδικαστή Μηνά Γεωργιάδη, η οποία αναγνώσθηκε στο ακροατήριο», περιγράφεται στη δικαστική απόφαση ως σκηνή της δολοφονίας.

https://www.youtube.com/watch?v=8UtXHthk0ak&embeds_euri=https%3A%2F%2Fwww.bovary.gr%2F&source_ve_path=MjM4NTE&feature=emb_title

Σχετικά με την εξαφάνιση της σορού όμως, ο Δάνος όπως αποδείχτηκε δεν είχε δράσει μόνος του, αλλά τον είχε βοηθήσει ο ξάδερφός του, στον οποίο ο 23χρονος εξομολογήθηκε τα πάντα. Οι δυο τους άφησαν για μια μέρα το σώμα της Κικής άταφο, σε μια αλάνα, και το επόμενο βράδυ το έθαψαν σε μια πλαγιά της λίμνης Ασωμάτων. Τα πράγματά της τα πέταξαν σε σε διάφορα σημεία.

Το Δικαστήριο είχε καταδικάσει τον Δάνο σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και περιύβριση νεκρού, χωρίς να του αναγνωρίσει το παραμικρό ελαφρυντικό. Ο 40χρονος ξάδερφός έμεινε τέσσερα χρόνια στη φυλακή.

Διαβάστε ακόμη: