Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων εν αναμονή των ανακοινώσεων νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη.

Από το 18% των εταιριών του STOXX 600 που έχουν ανακοινώσει τα αποτελέσματα τους για το τρίτο τρίμηνο μέχρι σήμερα, το 63% ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο τα στοιχεία της Refinitiv I/B/E/S.

 Οι δείκτες

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με μικρά κέρδη 0,1% στις 472,21 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,4% στις 15.599,23 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε σε ποσοστό 0,3% στις 6.712,87 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε 0,25% στις 7.222,82 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,9%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,2%.

Οι κλάδοι της ενέργειας και των ορυχείων κέρδισαν έδαφος αντλώντας ώθηση από την ισχυρή άνοδο των τιμών του πετρελαίου σε νέα υψηλά πολλών ετών και την ανάκαμψη των τιμών του άνθρακα καθώς η υποχώρηση των αποθεμάτων στην Κίνα τροφοδότησε τις προσδοκίες για περισσότερες αγορές το επόμενο διάστημα.

Στο μεταξύ, η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων – εν μέσω εκτιμήσεων ότι οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και Βρετανία δεν θα αρχίσουν να δρομολογήσουν τη σύσφιξη της πολιτικής τους – έδωσαν ώθηση στις τραπεζικές μετοχές, με τον κλάδο να κερδίζει 0,8% σε υψηλό άνω των δύο ετών.

HSBC Holdings

Ο τίτλος της HSBC Holdings κέρδισε 1,9% μετά την ανακοίνωση της τράπεζας ότι τα κέρδη του γ’ τριμήνου αυξήθηκαν κατά 74%. Η HSBC ανακοίνωσε ταυτόχρονα επαναγορές μετοχών συνολικού ύψους 2 δισ. δολ.

Από τον ίδιο κλάδο, η ιταλική UniCredit έχασε 1,7% μετά τον τερματισμό των συνομιλιών με την ιταλική κυβέρνηση για την πώληση της Monte dei Paschi di Siena (MPS). Η μετοχή της Monte dei Paschi κατρακύλησε 2,4%.