Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν περισσότερο από 1% την Παρασκευή, καθώς το δολάριο σταθεροποιήθηκε λόγω της ομιλίας του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και τις υποδείξεις σχετικά με τις προοπτικές για τα επιτόκια.

Το αργό  Brent τελευταία σημείωσε άνοδο 1,05 δολ., ή περίπου 1,26%, στα 84,41 δολ. το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό US West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο 1,01 $, περίπου 1,28%, στα 80,06 $.

Η επιφυλακτικότητα των επενδυτών δεδομένων των δηλώσεων του προέδρου της Fed Jerome Powell στο συμπόσιο του Jackson Hole ανέβασε το δολάριο ως λύση ασφαλούς καταφυγίου σε υψηλό 10 εβδομάδων -τη μεγαλύτερη άνοδό του σε ένα μήνα- καθώς οι αγορές περίμεναν πληροφορίες για το πόσο καιρό θα παραμείνουν υψηλά τα επιτόκια.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell κάλεσε την Παρασκευή για περισσότερη επαγρύπνηση στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να έρθουν πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων.

Αν και αναγνώρισε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, ο αρχηγός της κεντρικής τράπεζας είπε ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πάνω από εκεί που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αισθάνονται άνετα.

Υπενθυμίζεται ότι ένα ισχυρό δολάριο κάνει το πετρέλαιο πιο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων, μειώνοντας τη ζήτηση.

Εν τω μεταξύ, οι μειώσεις αποθεμάτων έπεισαν πρόσφατα, έγραψαν οι αναλυτές της Morgan Stanley σε ένα σημείωμα. Η τράπεζα αναμένει ότι οι τιμές του αργού Brent θα υποστηριχθούν καλά γύρω στα 80 δολάρια το βαρέλι, με το αργό πιθανών να παραμείνει σε έλλειμμα το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους πριν επιστρέψει σε μικρό πλεόνασμα στις αρχές του 2024.

Ωστόσο, η πιθανότητα ελλειμμάτων αργού δεν είναι δεδομένη, δήλωσε ο John Evans της PVM.

Οι συνομιλίες μεταξύ της Τουρκίας και της ημιαυτόνομης περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν του Ιράκ σχετικά με τις εξαγωγές αργού πετρελαίου στο βόρειο Ιράκ πρόκειται να συνεχιστούν αφού οι αξιωματούχοι απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία αυτή την εβδομάδα για την επανέναρξη των εξαγωγών.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία διέκοψε τις ροές ιρακινού πετρελαίου μέσω του λιμένα Τζεϊχάν στις 25 Μαρτίου, αφού έχασε μια μακροχρόνια υπόθεση διαιτησίας που είχε ασκήσει το Ιράκ.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αναμένει η παραγωγή αργού πετρελαίου της χώρας να φτάσει τα 3,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, παρόλο που οι κυρώσεις των ΗΠΑ παραμένουν σε ισχύ.

Εν τω μεταξύ η νορβηγική Equinor την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε την παραγωγή στο εκτεταμένο πεδίο Statfjord Ost έξι μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Διαβάστε ακόμη: