Μια εγκατάσταση που περιγράφεται ως «το μεγαλύτερο πλωτό υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο» εγκαινιάστηκε επίσημα από τον διάδοχο του θρόνου Haakon της Νορβηγίας την Τετάρτη, σηματοδοτώντας το αποκορύφωμα ενός μεγάλου έργου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που βρίσκεται υπό κατασκευή.

Βρίσκεται περίπου 140 χιλιόμετρα (86,9 μίλια) από τις ακτές της Νορβηγίας σε βάθη που κυμαίνονται από 260 έως 300 μέτρα, το Hywind Tampen χρησιμοποιεί 11 τουρμπίνες.

Το αιολικό πάρκο παρήγαγε την πρώτη του ενέργεια τον Νοέμβριο του 2022 και τέθηκε σε πλήρη λειτουργία αυτόν τον μήνα.

Ενώ ο άνεμος είναι μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, το Hywind Tampen βοηθά τις εργασίες ηλεκτρικής ενέργειας σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, με την ιδέα ότι θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυτών των τοποθεσιών στη διαδικασία.

«Το Hywind Tampen έχει ισχύ συστήματος 88 MW και αναμένεται να καλύψει περίπου το 35 τοις εκατό της ετήσιας ανάγκης για ηλεκτρική ενέργεια στις πέντε πλατφόρμες Snorre A και B και Gullfaks A, B και C», δήλωσε η νορβηγική εταιρεία ενέργειας Equinor.

Οι πλωτές υπεράκτιες ανεμογεννήτριες διαφέρουν από τις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες σταθερού πυθμένα, οι οποίες έχουν τις ρίζες τους στον πυθμένα της θάλασσας. Ένα πλεονέκτημα των πλωτών στροβίλων είναι ότι μπορούν να εγκατασταθούν σε πολύ βαθύτερα νερά από εκείνα με σταθερό πυθμένα.

Τα τελευταία χρόνια μια σειρά από εταιρείες και μεγάλες οικονομίες όπως οι ΗΠΑ έχουν θέσει στόχους για την ενίσχυση των πλωτών αιολικών εγκαταστάσεων.

Διαβάστε ακόμη: