Η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στις οδηγίες που έχουν δοθεί για τον καύσωνα «Κλέων», αλλά και στο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων.

Η κυρία Κεραμέως σημείωσε ότι «έχουν δοθεί ειδικές οδηγίες για όλο το Δημόσιο, με διάκριση υπαλλήλων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και μη. Όσοι ανήκουν σε ευπαθή ομάδα, η πρώτη οδηγία είναι για τηλεργασία και όπου δεν είναι αυτό εφικτό, υπάρχει ειδική άδεια που χορηγείται και σε ότι αφορά τους υπόλοιπους υπάρχει ευέλικτο ωράριο, προσαρμογή της ώρας προσέλευσης και αποχώρησης. Όσων πολιτών το ραντεβού τους ακυρωθεί με κάποια υπηρεσία, φυσικά θα ενημερωθούν και θα αλλάξει».

Αναφερόμενη στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία, τόνισε: «Δεν θέλω να μπαίνω σε άλλα χαρτοφυλάκια, αλλά νομίζω χθες διευκρινίστηκε ότι θα συνεχίσει να υπάρχει με σκοπό την θωράκιση των πανεπιστημίων. Να σας θυμίσω ότι είχαμε καθημερινά περιστατικά και τώρα πλέον έχουμε περάσει σε μια φάση που δεν έχουμε τόσα πολλά».

Ερωτηθείσα για το νομοσχέδιο για την ψήφο των απόδημων, η κυρία Κεραμέως επισήμανε: «Θα βρίσκεται σε διαβούλευση έως τη Δευτέρα. Είναι ένα νομοσχέδιο με υψηλό συμβολισμό. Μέχρι το 2019 Έλληνες πολίτες, εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους που έμεναν ή μένουν στο εξωτερικό, ή έτυχε να βρίσκονται στο εξωτερικό την ημέρα των εκλογών, δεν μπορούσαν να ψηφίσουν.

Είναι ένα θέμα το οποίο συζητάμε πάνω από 40 χρόνια, σχεδόν 50. Το 2019 η κυβέρνηση της ΝΔ έφερα μια ρύθμιση που τι λέει; Αν είσαι Έλληνας πολίτης και μένεις στο εξωτερικό ή βρεθείς στο εξωτερικό την ημέρα των εκλογών να μπορείς να ψηφίσεις.

Επειδή όμως χρειαζόταν αυξημένη πλειοψηφία για να ισχύσει αυτός ο νόμος, 200 στους 300 βουλευτές κατ’ ελάχιστον, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης αυτής της πλειοψηφίας, έγιναν κάποιοι συμβιβασμοί. Μπήκαν περιορισμοί πχ να έχεις κάνει φορολογική δήλωση φέτος και πέρσι, να έχεις ζήσει 2 από τα τελευταία 15 χρόνια στην Ελλάδα κλπ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ψηφίσουν μόλις 18.000.

Τώρα φεύγουν όλοι οι περιορισμοί, αυτό το οποίο φέραμε και το 2021. Δηλαδή: Έχεις το δικαίωμα να μπεις σε ένα αεροπλάνο και να πας να ψηφίσεις στην Ελλάδα; Τότε έχεις δικαίωμα να ψηφίσεις και από το εξωτερικό. Φέραμε αυτό το νομοσχέδιο, το ψήφισε πέρα από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση. Αυτά τα κόμματα σήμερα αριθμούν πάνω από 200 βουλευτές.

Έγινε μια επαφή με το ΠΑΣΟΚ, αλλά να θυμίσω ότι ακριβώς το ίδιο νομοσχέδιο το έχουν ψηφίσει. Υπάρχουν κάποιοι που έχουν ήδη μιλήσει θετικά για αυτό όπως η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας, άρα υπάρχει μια θετική διάθεση. Είναι ένα θέμα υπερκομματικό. Έχει να κάνει με τον σεβασμό που δείχνουμε στον απανταχού ελληνισμό.

Θα έβαλε εναντίον της αρχής της ισοτιμίας της ψήφου, οι ψήφοι των Ελλήνων του εξωτερικού να μην μετρά το ίδιο. Πως μπορεί να μετρά διαφορετικά; Δεν είναι τιμή με τέτοιο ελληνισμό να ψηφίζουν μόνο 18.000 άνθρωποι».

Σχετικά με τις πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης, η Νίκη Κεραμέως τόνισε: «Η κυβέρνηση τρέχει σε όλα τα επίπεδα. Όλοι οι συνάδελφοι έχουν πάρει τους μπλε φακέλους και τρέχουν όλοι. Έχουμε ξεκάθαρη εντολή από τον πρωθυπουργό να φέρουμε σε πέρας μία προς μια τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις.

Έτσι και στο Υπ. Εσωτερικών ότι κάνουμε έχει μια κοινή συνιστώσα, την εξυπηρέτηση του πολίτη. Σε ότι αφορά το ΑΣΕΠ, όσο πιο γρήγορα γίνονται οι προσλήψεις στο Δημόσιο, αυτό σημαίνει ότι θα βρεθεί ο δάσκαλος στο σχολείο, ο νοσηλευτής στο νοσοκομείο, ο υπάλληλος στο ΚΕΠ. Στο επίκεντρό μας είναι ο πολίτης. Ότι κάνουμε γίνεται για να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες από άκρη σε άκρη, σε όλη την Ελλάδα».

Διαβάστε περισσότερα