Αυξήθηκε τον Μάρτιο του 2025 η τιμή του KEPE GRIV, που αποτελεί τον δείκτη «φόβου» του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, φτάνοντας το 23,10% στις 31 Μαρτίου από 22,90% στις 28 Φεβρουαρίου.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το ΚΕΠΕ:
Ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας KEPE GRIV ή δείκτης «φόβου» αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/X.A. Large Cap. Η τιμή του δείκτη KEPE GRIV αυξήθηκε τον Μάρτιο του 2025, φτάνοντας το 23,10% στις 31/3/2025 από 22,90% στις 28/2/2025.
Επιπλέον, η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη αυξήθηκε σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας το 24,28% τον Μάρτιο του 2025 από 23,96% τον Φεβρουάριο του 2025. Ο δείκτης παρέμεινε σε επίπεδο χαμηλότερο του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 31,94%. Η εξέλιξη του δείκτη αποτυπώνει αύξηση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς σε σχέση με τα τέλη του προηγούμενου μήνα, με διακυμάνσεις εντός του μήνα.
Σύνθετος Δείκτης Προήγησης ΚΕΠΕ
Πρόκειται για έναν Σύνθετο Δείκτη Προήγησης (ΣΔΠ) βάσει ενός υποδείγματος δυναμικού παράγοντα, που κατασκευάζεται με τη χρήση έξι επιλεγμένων μηνιαίων οικονομικών μεταβλητών με χαρακτηριστικά προήγησης. Παρέχει πρόδρομες ενδείξεις για την πορεία και τις μεταστροφές στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα, πριν από την αποτύπωσή τους στα τρέχοντα μεγέθη της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη παρατήρηση για τον Δεκέμβριο του 2024, ο ΣΔΠ σημείωσε πτώση, σε συνέχεια της ανόδου της προηγούμενης περιόδου αναφοράς, ενώ παραμένει σε υψηλά επίπεδα για το σύνολο της περιόδου εξέτασης. Η εν λόγω εξέλιξη δεν παρέχει ξεκάθαρες ενδείξεις για τις όποιες βραχυπρόθεσμες τάσεις στην πορεία του ΣΔΠ και φαίνεται να αποτελεί τμήμα της ενδιάμεσης μεταβλητότητάς του.
Η μεταβλητότητα αυτή δεν επιτρέπει μια σαφή αξιολόγηση των προσδοκιών και εκτιμήσεων των συμμετεχόντων στην οικονομική δραστηριότητα. Κατά συνέπεια, η πλέον πρόσφατη μεταβολή του ΣΔΠ δεν παρέχει ασφαλείς πρόδρομες ενδείξεις για την επικρατέστερη τάση αναφορικά με τις μελλοντικές οικονομικές συνθήκες. Η αναφερόμενη ασάφεια συνδέεται πιθανόν με την αβεβαιότητα ως προς την εξέλιξη του πληθωρισμού και των γεωπολιτικών κινδύνων. Σε κάθε περίπτωση, αναγκαία καθίσταται η επανεκτίμηση του ΣΔΠ με στόχο την απόκτηση επιπρόσθετων ενδείξεων αναφορικά με την πορεία της μελλοντικής εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.
Διαβάστε ακόμη:
- Τι ήξερε εκ των έσω ο Τζον Πόλσον και πούλησε τις μετοχές της Πειραιώς και της Alpha Bank;
- Πλαστά και εικονικά τιμολόγια: Αλλού τα κακαρίσματα κι’ αλλού γεννούν οι κότες
- Οι διαγωνισμοί του Υπερταμείου για τις παραχωρήσεις κρουαζιέρας και τα «παιχνίδια πίσω από το κάδρο»
- Νόμπελ δημιουργικής λογιστικής διεκδικεί ένας ιδιοκτήτης εταιρείας που μονοπωλεί τις συμβάσεις στον ΟΛΠ