Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 29η θέση μεταξύ 38 χωρών του ΟΟΣΑ, ούσα βελτιωμένη κατά τέσσερις θέσεις στον εφετινό Δείκτη Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας που δημοσίευσε σήμερα (18/10) το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών στη χώρα μας, σε συνεργασία με το Tax Foundation.
Πέρυσι, η Ελλάδα βρέθηκε στην 33η θέση.
Ο Δείκτης Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας μετρά σε ποιο βαθμό το φορολογικό σύστημα ενός κράτους προάγει τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις, χρησιμοποιώντας περισσότερες από σαράντα μεταβλητές σε πέντε κατηγορίες: Φόρος εισοδήματος εταιρειών, φόροι φυσικών προσώπων, φόροι κατανάλωσης, φόροι ιδιοκτησίας και κανόνες διεθνούς φορολόγησης.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα συγκεντρώνει συνολική βαθμολογία 59.2 στον Δείκτη για το 2022, έναντι 58.6 πέρυσι. Ως προς τις επιμέρους κατηγορίες του Δείκτη, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 19η θέση σε ό,τι αφορά τους εταιρικούς φόρους, στη 17η θέση ως προς τη φορολόγηση φυσικών προσώπων, στην 30η θέση στη φορολόγηση της κατανάλωσης, στην 30ή θέση ως προς τους φόρους επί της ιδιοκτησίας, και στην 25η θέση ως προς τη φορολόγηση των κερδών στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με το ΚΕΦίΜ, «στον εφετινό Δείκτη, επισημαίνονται οι εξής αδυναμίες του φορολογικού συστήματος της Ελλάδας:
- Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν αυστηρούς περιορισμούς ως προς τα ποσά των «καθαρών» ζημιών χρήσης με τα οποία μπορούν να αντισταθμίσουν μελλοντικά κέρδη. Προσθέτως, δε μπορούν να χρησιμοποιήσουν ζημιές για να μειώσουν προηγούμενο φορολογητέο εισόδημα.
- Η Ελλάδα έχει ένα σχετικά περιορισμένο δείκτη φορολογικών συμβάσεων (57 συμβάσεις έναντι 74 του μέσου όρου του ΟΟΣΑ).
- Η Ελλάδα έχει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στον ΟΟΣΑ (24%) με μία από τις πλέον περιορισμένες φορολογικές βάσεις».
Στον αντίποδα και «μεταξύ των θετικών σημείων του ελληνικού φορολογικού συστήματος, οι συγγραφείς της έρευνας υπογραμμίζουν τα εξής:
- Ο καθαρός φορολογικός συντελεστής φυσικών προσώπων επί μερισμάτων, στο 5%, είναι σημαντικά κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (24.2%).
- Ο συντελεστής φορολόγησης εταιρικού εισοδήματος στο 22% είναι κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (23.6%).
- Οι κανονισμοί ελεγχόμενων αλλοδαπών εταιρειών στην Ελλάδα είναι μετριοπαθείς και εφαρμόζονται μόνο στο παθητικό εισόδημα».
- Πέραν των διαπιστώσεων για τη χώρα μας, για ένατη συνεχόμενη χρονιά, η Εσθονία αναδείχθηκε ως η χώρα με τον πλέον ανταγωνιστικό φορολογικό κώδικα, ενώ, την τελευταία θέση (38η) κατέλαβε η Γαλλία. Η Ελλάδα κατατάχθηκε εφέτος μεταξύ της Πολωνίας (28η) και του Μεξικού (30ή θέση).
Ο Πρόεδρος του ΚΕΦίΜ, Αλέξανδρος Σκούρας, επεσήμανε πως «παρά τις διαδοχικές διεθνείς κρίσεις, η Ελλάδα σημείωσε εφέτος μία σημαντική βελτίωση τεσσάρων θέσεων στην κατάταξη στον Δείκτη Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας, τη μεγαλύτερη μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ μαζί με την Τουρκία.
Η διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση πρέπει να συνεχισθεί, ιδίως στα πεδία της κατανάλωσης και τους φόρους επί της ιδιοκτησίας, όπου σύμφωνα και με τα δεδομένα του Δείκτη, το περιθώριο παρεμβάσεων είναι μεγάλο. Αποδεδειγμένα, ένα πιο ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα παράγει περισσότερη ευημερία στις χώρες που το υιοθετούν».
Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Tax Foundation και βασικός συγγραφέας της μελέτης, Ντάνιελ Μπαν, τόνισε ότι «η εφετινή χρονιά υπήρξε εμβληματική για τους φόρους στο παγκόσμιο επίπεδο και αυτό συνεπάγεται πολλές ευκαιρίες, αλλά και προβλήματα.
Η φορολογική ανταγωνιστικότητα αλλάζει και είναι σημαντικό για τα κράτη να δουν πώς κατατάσσονται εφόσον επιθυμούν να διατηρήσουν τα ταλέντα, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη».
Διαβάστε ακόμη:
- Το Μετρό στο Κολωνάκι, οι εργασίες, το εγκαταλελειμμένο εργοτάξιο και τα μαρούλια της Πλατείας
- Η αρχή για το ξέπλυμα της Κύπρου ζητά στοιχεία για τη δράση δύο μοναχών του Αγίου Όρους
- Με το… φανάρι ψάχνουν τα τραπεζικά καταστήματα στην επαρχία
- Επίδομα θέρμανσης: Πώς θα πάρουν περισσότερα οι τρεις κατηγορίες δικαιούχων