Στις οθόνες Καζάκων χρηστών του διαδικτύου άρχιζαν να εμφανίζονται διαφημίσεις που προσφέρουν άμεση καταβολή ποσού άνω των 5.000 δολαρίων για την κατάταξη στον ρωσικό στρατό και όλα αυτά εν μέσω κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Η πρώην σοβιετική δημοκρατία που συνορεύει με τη Ρωσία, το Καζακστάν, φιλοξενεί πάνω από 3 εκατ. Ρώσους και παραδοσιακά αποτελεί έναν από τους στενότερους συμμάχους της Ρωσίας. Η κυβέρνηση της Αστάνα, ωστόσο, δεν στηρίζει αυτό που η Μόσχα χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία και καλεί σε ειρήνευση.

Έχοντας ξεκάθαρο στόχο τους Καζάκους, οι διαφημίσεις τις οποίες είδε το Reuters δείχνουν σημαίες της Ρωσίας και του Καζακστάν και ένα σύνθημα που τους καλεί σε συνένωση δυνάμεων. Υπόσχονται έκτακτη καταβολή 495.000 ρωσικών ρουβλίων (5.300 δολαρίων) σε αυτούς που θα υπογράψουν συμβόλαιο με τον ρωσικό στρατό, μαζί με μισθό τουλάχιστον 190.000 ρουβλίων (2.000 δολαρίων) και επιπλέον προνόμια που δεν αποκαλύπτονται.

Οι διαφημίσεις οδηγούν σε ιστοσελίδα που προσφέρει στους εν δυνάμει νεοσύλλεκτους την δυνατότητα να καταταγούν στον ρωσικό στρατό στη Σαχαλίνη της ρωσικής Άπω Ανατολής. Η ιστοσελίδα αναφέρει ότι ανήκει στην Υπηρεσία Ανάπτυξης Ανθρώπινου Κεφαλαίου της επαρχίας, έναν οργανισμό που έχει συσταθεί από την τοπική κυβέρνηση.

Οι υπάλληλοι του τηλεφωνικού του κέντρου δήλωσαν ότι δεν μπορούν να κάνουν κάποιο σχόλιο αναφορικά με τη διαφήμιση ενώ ο ίδιος ο οργανισμός δεν απάντησε σε ερωτήματα που υποβλήθηκαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η συμμετοχή σε στρατιωτικές συγκρούσεις στο εξωτερικό έναντι αμοιβής είναι παράνομη με βάση τη νομοθεσία του Καζακστάν. Το υπουργείο Ενημέρωσης και Κοινωνικής Ανάπτυξης του Καζακστάν δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.

Την ίδια ώρα, κάτοικοι άλλων πρώην σοβιετικών κρατών της Κεντρικής Ασίας δήλωσαν στο Reuters ότι ορισμένοι συμπατριώτες τους κατατάχθηκαν είτε στον ρωσικό στρατό είτε σε ρωσικές ιδιωτικές οργανώσεις μισθοφόρων, όπως η Wagner, αλλά η στρατολόγηση τις περισσότερες φορές έγινε στη Ρωσία όπου εργάζονται εκατομμύρια Ουζμπέκοι, Τατζίκοι και Κιργίζιοι μετανάστες.

Κάτοικος του Τατζικιστάν, που δεν ήθελε να κατονομαστεί, δήλωσε στο Reuters ότι «πρώην σύζυγός της αδελφής μου πέθανε στο Λισιτσάνκ τον περασμένο Οκτώβριο». «Ένας από τους ανιψιούς μου κατετάγη στην οργάνωση Wagner αφού βρέθηκε σε ρωσική φυλακή».

Στο Κιργιστάν, ένας άνδρας καζακικής καταγωγής καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη τον Μάιο επειδή εντάχθηκε σε δυνάμεις που μάχονται για λογαριασμό της Ρωσίας στην ουκρανική περιοχήΛουχάνσκ. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι εξετάζει αίτημα Ρώσου πολιτικού να χορηγηθεί στον άνδρα αυτόν ρωσική υπηκοότητα προκειμένου η Μόσχα να μπορέσει να πιέσει το Μπισκέκ να τον αφήσει ελεύθερο για να επιστρέψει στη Ρωσία.

Οι Καζάκοι που είναι οικονομικοί μετανάστες στο εξωτερικό είναι πολύ λιγότεροι λόγω του πετρελαϊκού πλούτου της χώρας τους, αν και σε ιστοσελίδες στο Καζακστάν διαφημίζονται θέσεις εργασίας σε κατασκευαστικά έργα σε ελεγχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας.

Διαβάστε ακόμη: