Στην Βαρσοβία έχει σημάνει συναγερμός λόγω της Wagner, καθώς μισθοφόροι της ρωσικής οργάνωσης μεταφέρονται κοντά στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ για να αποσταθεροποιήσουν τη στρατιωτική συμμαχία, όπως δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι.

Συγκεκριμένα, οι μισθοφόροι της Wagner ξεκίνησαν να εκπαιδεύονται μαζί με το στρατό της Λευκορωσίας,  αναγκάζοντας την Πολωνία να αρχίσει να μετακινεί πάνω από 1.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα, ενώ την Τρίτη ο Πολωνός πρωθυπουργός τη Λευκορωσία ότι παραβιάζει τον εναέριο χώρο της με στρατιωτικά ελικόπτερα.

Ο Ματέους Μοραβιέτσκι προειδοποίησε ότι «χρειάζεται να γνωρίζουμε ότι ο αριθμός των προκλήσεων θα αυξηθεί», μετά από συνάντηση με τον Λιθουανό πρόεδρο Γκιτάνας Ναουσέντα στην ανατολική Πολωνία.

«Η οργάνωση Wagner είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, και μετακινούνται στην ανατολική πτέρυγα για να την αποσταθεροποιήσουν» είπε χαρακτηριστικά.

Οι πολιτικοί συναντήθηκαν στον διάδρομο του Σουβάλκι, μια αραιοκατοικημένη αλλά στρατηγικά σημαντική περιοχή του πολωνικού εδάφους μεταξύ της Λευκορωσίας και του ρωσικού θύλακα Καλίνινγκραντ που ενώνει τις χώρες της Βαλτικής με άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του, ο Ναουσέντα δήλωσε ότι αριθμός των μαχητών Wagner στη Λευκορωσία θα μπορούσε να ξεπερνά τους 4.000.

«Δεν πρέπει μόνο να μιλήσουμε για τα μέτρα σε εθνικό επίπεδο αλλά επίσης… τι θα πρέπει να γίνει εάν αυτή η κατάσταση γίνει ακόμα πιο περίπλοκη, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος των συνόρων με τη Λευκορωσία», δήλωσε ο Ναουσέντα.

«Αυτό θα πρέπει να γίνει με συντονισμένο τρόπο μεταξύ της Πολωνίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας».

Η Λευκορωσία επέτρεψε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει το έδαφός της ως εφαλτήριο για την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει στείλει δικά της στρατεύματα στον πόλεμο.

Η Πολωνία ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ότι θα αυξήσει τον αριθμό των στρατιωτών της στα σύνορα με τη Λευκορωσία, αφού δύο ελικόπτερα προερχόμενα από τη χώρα αυτήν παραβίασαν τον εναέριο χώρο της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ενημερώθηκε το ΝΑΤΟ για το συμβάν αυτό ενώ κλήθηκε για εξηγήσεις ο επιτετραμμένος της Λευκορωσίας.

Το Μινσκ χαρακτήρισε «εξωφρενικές» τις κατηγορίες παραβίασης του πολωνικού εναέριου χώρου από λευκορωσικά ελικόπτερα. «Οι κατηγορίες για παραβίαση του εναέριου χώρου της Πολωνίας από ελικόπτερα Mi-24 και Mi-8 της Πολεμικής Αεροπορίας της Λευκορωσίας είναι εξωφρενικές και διατυπώνονται από την πολωνική στρατιωτική και πολιτική ηγεσία για να δικαιολογήσουν τη συσσώρευση δυνάμεων στα  λευκορωσικά σύνορα», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας.

Η Λευκορωσία μοιράστηκε με την Πολωνία δεδομένα που αντικρούουν τις κατηγορίες για παραβίαση των συνόρων της Πολωνίας από λευκορωσικά ελικόπτερα, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας.

Πάντως, η Ουάσινγκτον δηλώνει ότι δεν γνωρίζει να υπάρχει κάποια απειλή για το ΝΑΤΟ λόγω της παρουσίας της Wagner στη Λευκορωσία.

Διαβάστε ακόμη: