Το νερό μετατρέπεται σε είδος πολυτελείας για εκατομμύρια Βρετανούς. Η βαθιά κρίση στον τομέα ύδρευσης, με χρέη δισεκατομμυρίων, αμύθητα μερίσματα και μπόνους, έχει προκαλέσει κοινωνική οργή. Οι πολίτες βλέπουν παράλληλα τις τιμές να ανεβαίνουν και το περιβάλλον να επιβαρύνεται από εκατομμύρια ώρες εκροών ακατέργαστων λυμάτων σε ποτάμια και λίμνες.

Ιστορική μεταρρύθμιση Στάρμερ

Η κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ παρουσίασε την πρώτη μεγάλη αναμόρφωση στον τομέα από την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ. Η 464σέλιδη έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής Υδάτων, με 88 προτάσεις, ανοίγει τον δρόμο για σαρωτικές αλλαγές.

Πρώτο βήμα, η κατάργηση της Ofwat –της μέχρι σήμερα Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων– και η αντικατάστασή της από νέα υπερρυθμιστική αρχή με στόχο την ενίσχυση της προστασίας περιβάλλοντος, επενδυτών και καταναλωτών. Παράλληλα, εξετάζεται η θέσπιση κοινωνικού τιμολογίου για ευάλωτα νοικοκυριά, αν και χωρίς άμεση δέσμευση.

Thames Water: Στα όρια της κατάρρευσης

Στην καρδιά της κρίσης βρίσκεται η Thames Water, η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου. Με 17 δισ. λίρες χρέη και 16 εκατ. καταναλωτές, η εταιρεία κινδυνεύει με κατάρρευση εάν δεν εξασφαλίσει νέα κεφάλαια. Σενάρια κρατικοποίησης συζητούνται, αλλά ο υπουργός Περιβάλλοντος Στιβ Ριντ τα απορρίπτει, επικαλούμενος το τεράστιο κόστος: 100 δισ. λίρες, που θα έθετε σε κίνδυνο χρηματοδοτήσεις για υγεία και παιδεία.

Σκληρές αυξήσεις για τους καταναλωτές

Ακόμη κι αν οι αλλαγές προχωρήσουν, οι λογαριασμοί θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν. Οι υπολογισμοί δείχνουν αύξηση 36% μέχρι το 2030, καθώς οι εταιρείες μετακυλίουν στους καταναλωτές μέρος των 100 δισ. λιρών που έχουν δεσμευτεί για επενδύσεις.

Αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις παραμένουν δύσπιστες. Παρά το ότι η Ένωση Εταιρειών Ύδρευσης (Water UK) στηρίζει τη μεταρρύθμιση, οργανώσεις όπως η Surfers Against Sewage μιλούν για «κοσμητικές αλλαγές». Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε ο επικεφαλής της εκστρατείας:
«Διαλύοντας την Ofwat και δημιουργώντας μια πιο “χλιδάτη” αρχή δεν σταματούν ούτε οι διαρροές λυμάτων ούτε η κερδοσκοπία».

Διαβάστε ακόμη: