Εορταστικό τριήμερο με την ακρίβεια να καραδοκεί και τη Βαρβάκειο να έχει την τιμητική της. Από τις πρώτες πρωινές ώρες εκατοντάδες καταναλωτές κατέκλυσαν την ιχθυαγορά για να ψωνίσουν τα απαραίτητα θαλασσινά για το σαρακοστιανό τραπέζι της Δευτέρας.

Οι καταναλωτές έκαναν τη βόλτα τους γύρω από τους πάγκους, συνέκριναν τιμές και ποιότητα και προχώρησαν με φειδώ στις αγορές τους.

Σύμφωνα με τους εμπόρους οι τιμές κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, όμως για τους περισσότερους καταναλωτές τα θαλασσινά παραμένουν απλησίαστα, ιδιαίτερα τα φρέσκα.

Ενδεικτικά οι τιμές σε δημοφιλή θαλασσινά στην Βαρβάκειο έχουν ως εξής. Οικονομικότερη επιλογή είναι τα μύδια με τιμή 5 ευρώ το κιλό, οι μεγάλες γαρίδες κοστίζουν περίπου 12 ευρώ το κιλό, τα θράψαλα 8 ευρώ το κιλό, ενώ το φρέσκο χταπόδι ξεφεύγει και φθάνει και τα 20 ευρώ.

Και στο Καπάνι οι Θεσσαλονικείς κατέβηκαν για έρευνα αγοράς και να ψωνίσουν τα απαραίτητα για να γιορτάσουν το έθιμο.

Οι κεντρικές αγορές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα παραμείνουν ανοιχτές και την Καθαρά Δευτέρα.

Οι οδηγίες από τον ΕΦΕΤ

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν τα εξής:

-Στα νωπά, να μην έχουν δυσάρεστη οσμή ή οσμή αμμωνίας, επιφάνεια σώματος υγρή και γυαλιστερή, να μην αποσπώνται πλοκάμια και βεντούζες

-Στα κατεψυγμένα, να μην υπάρχει αλλοίωση χρώματος και να είναι υποχρεωτική ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασης

-Στα οστρακοειδή, το κέλυφος να είναι κλειστό ή να ανοίγει πολύ δύσκολα, να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις όταν είναι ζωντανά

Όσον αφορά το χαλβά, το τουρσί και τον ταραμά οι καταναλωτές θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα αλλεργιογόνα και το χρώμα τους να είναι ομοιόμορφο.

Διαβάστε ακόμη: