«Η σφαγή των Καλαβρύτων, στις 13 Δεκεμβρίου 1943, είναι ένα από τα αποτρόπαια εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία παρευρέθηκε στις εκδηλώσεις για την 79η επέτειο Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

«Δε λησμονούμε και δεν εφησυχάζουμε, είναι καθήκον και ηθική ευθύνη όλων μας», σημείωσε η κυρία Πρόεδρος, μετά τη δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και την κατάθεση στεφάνου στον τόπο της εκτέλεσης. «Η σφαγή των Καλαβρύτων αποτελεί μία ολοκληρωτική καταστροφή, για την οποία κανείς μέχρι σήμερα δε λογοδότησε, ούτε τιμωρήθηκε· ένα γεγονός, που σημάδεψε οδυνηρά τη συλλογική μας μνήμη.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Τιμάμε τα μαρτυρικά θύματα, καθώς και όσους έμειναν πίσω, γέροντες, γυναίκες, παιδιά, και πάλεψαν για να χτίσουν ξανά τη ζωή τους, μέσα στον τρόμο και την ερήμωση. Δε λησμονούμε και δεν εφησυχάζουμε, είναι καθήκον και ηθική ευθύνη όλων μας», ανέφερε η κυρία Σακελλαροπούλου.

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο νέο Δημαρχείο, όπου την υποδέχθηκε ο Δήμαρχος, Αθανάσιος Παπαδόπουλος και αμέσως μετά, ξεναγήθηκε στην έκθεση ζωγραφικής με θέμα «Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων», το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, καθώς και το Διεθνές Κέντρο Φιλοξενίας Νέων «Το όραμα». Τέλος, η κυρία Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε την Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Διαβάστε ακόμη: