Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου συναντήθηκε στη Σερβία με τον Πρόεδρο της χώρας, Αλεκσάνταρ Βούτσιτς. Η επίσημη τελετή υποδοχής πραγματοποιήθηκε μπροστά από το κυβερνητικό κτήριο «Παλάτι της Σερβίας» με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών και την απόδοση τιμών από την Προεδρική Φρουρά.

Κατά τη συνάντηση, εξετάσθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, το ενεργειακό, η κατάσταση στην Ουκρανία και οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής. Σε διμερές επίπεδο, διαπιστώθηκε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι άριστες και όπως ανέφερε η κυρία Σακελλαροπούλου, «οι σχέσεις Ελλάδας – Σερβίας παραμένουν σταθερές και αδιατάρακτες εδώ και σχεδόν 150 χρόνια και αντανακλούν τους σημαντικούς ιστορικούς, πολιτικούς και πολιτισμικούς δεσμούς, καθώς και τη φιλία που συνδέει τους λαούς μας».

Επίσκεψη της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη Σερβία.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, η κυρία Πρόεδρος τόνισε ότι οι τάσεις αναθεωρητισμού και επεκτατισμού είναι καταδικαστέες. «Η αδικαιολόγητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο συνεχιζόμενος πόλεμος μάς υπενθύμισε για ακόμη μία φορά, με τον πλέον σκληρό τρόπο, ότι η ειρήνη δεν είναι δεδομένη.

Θα πρέπει να αγωνιζόμαστε όλοι έμπρακτα για αυτήν, με βάση τις αρχές και τις αξίες του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Οι τάσεις του αναχρονιστικού αναθεωρητισμού και του επεκτατισμού, από όπου και αν προέρχονται, είναι πλήρως καταδικαστέες και δεν έχουν θέση στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία αποτελεί σημείο καμπής για το ευρωπαϊκό περιβάλλον ασφαλείας. Η στρατιωτική σύγκρουση έχει καταστεί μακροχρόνια και δεν διαφαίνονται, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, προοπτικές διπλωματικής διευθέτησης», επεσήμανε.

Η κυρία Σακελλαροπούλου ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Σερβίας και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, «όπου βιώνουμε ύφεση της έντασης και επανέλαβα ότι η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ του διαλόγου, του Διεθνούς Δικαίου και της εδραίωσης σχέσεων καλής γειτονίας, υπό τον όρο του πλήρους σεβασμού των αρχών του Διεθνούς Δικαίου», υπογράμμισε. Επίσης, εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και γενικότερα των Δυτικών Βαλκανίων.

«Η πατρίδα μου, όπως είναι γνωστό, είχε πάντα την άποψη ότι η Σερβία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Για αυτόν τον λόγο εξέφρασα, για άλλη μία φορά, τη σταθερή και αταλάντευτη υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της Σερβίας και τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που καταβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου. Επιπλέον, το ζήτημα του Κοσόβου βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο Προέδρων. Η κυρία Σακελλαροπούλου διαβεβαίωσε ότι «η θέση της Ελλάδας στο θέμα του Κοσόβου παραμένει αμετάβλητη».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου της σερβικής δημόσιας τηλεόρασης αν η Ελλάδα δέχθηκε πιέσεις από το εξωτερικό για να αναθεωρήσει τη στάση της, σχετικά το Κόσοβο, η κυρία Πρόεδρος επανέλαβε την σταθερή θέση για το θέμα, σημειώνοντας ότι η πολιτική που ασκείται από την Ελλάδα έχει γνώμονα την ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

«Πιέσεις έχει υποστεί, ενδεχομένως, (σ.σ. η Ελλάδα) όπως πάντα γίνεται σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά αυτό δεν την έχει επηρεάσει, γιατί έχει μία συνέπεια στην πολιτική της», σχολίασε, ενώ, συμπλήρωσε ότι «ο διάλογος ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα είναι εξαιρετικά σημαντικός ώστε να εδραιωθεί η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή», υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εφαρμοσθούν όλα όσα συμφωνήθηκαν κατά τη διαδικασία του διαλόγου.

Επίσκεψη της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη Σερβία.

Σε σχέση με το ενεργειακό, το οποίο επίσης απασχόλησε τη συνάντηση των δύο Προέδρων, η κυρία Σακεραλλοπούλου σχολίασε πως «η Ελλάδα θα έχει κομβικό ρόλο στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου για τα Δυτικά Βαλκάνια αλλά και ευρύτερα», λέγοντας ότι τα οφέλη θα είναι σημαντικά και για τις χώρες τις περιοχής μέσω των οποίων θα διέρχονται οι αγωγοί αερίου.

Ο Αλεκσάνταρ Βούτσιτς ευχαρίστησε την κυρία Πρόεδρο για την υποστήριξη που παρέχει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας και τη συνέπεια που επιδεικνύει στο ζήτημα του Κοσόβου. Ακόμη, ανέφερε ότι το Βελιγράδι «υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ελληνικής Δημοκρατίας σε ξηρά, θάλασσα και αέρα», υποστηρίζοντας ότι αυτή η στάση βασίζεται στις αρχές της Χάρτας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και δεν πρόκειται να αλλάξει.

Η κυρία Σακελλαροπούλου συναντήθηκε και με την Πρωθυπουργό της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς και επισκέφθηκε το κοινοβούλιο, όπου συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Βουλής, Βλαντιμίρ Όρλιτς. Τέλος, μετέβη στο όρος Άβαλα, έξω από το Βελιγράδι, όπου κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στη Σερβία θα ολοκληρωθεί αύριο (29/03), με την κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα του Ρήγα Φεραίου και την ξενάγηση στον «Πύργο Νεμπόισα» όπου θανατώθηκε ο Έλληνας επαναστάτης και σήμερα λειτουργεί ως μνημειακός, εκθεσιακός χώρος αφιερωμένος στην Επανάσταση των Ελλήνων και των βαλκανικών λαών για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού.

Νίκος Δένδιας από το Βελιγράδι: «Η Ελλάδα αποτελεί ιστορικό φίλο της Σερβίας»

Διαβάστε ακόμη: