Πριν από ακριβώς έξι μήνες κάναμε ένα μεγάλο αφιέρωμα στο radar.gr για τη γενικότερη καζινοποίηση των αγορών, και ακόμη πιο συγκεκριμένα το πώς η νέα γενιά trading της «φιλικής προς το χρήστη» Robinhood ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα.

Και με το «φιλική» εννοούμε «άριστη στο να εξαπατά τον χρήστη». Ξεσκεπάσαμε την απάτη του Pay For Order Flow (PFOF) και το πώς η επαναστατική –αγαπημένη των millenials και Gen Z- χρηματιστηριακή εφαρμογή στην ουσία δημιουργεί ένα στημένο παιχνίδι κλέβοντας τα πονταρίσματα των παιχτών της, και δίνοντάς τα (με το αζημίωτο φυσικά) στους μεγάλους επενδυτικούς κολοσσούς.

ΈΤΣΙ κατάφερνε να συντηρεί το δήθεν θαύμα του δωρεάν (χωρίς προμήθεια) trading, σε βάρος των εκατομμύρια αφελών νεαρών (κατά πλειοψηφία) επενδυτών της.

Ταυτόχρονα είχαμε προειδοποιήσει πως αυτό στην ουσία σημαίνει πως η εταιρία είναι πρακτικά μια φούσκα, αφού έχει μηδενικά πραγματικά έσοδα. Τα μόνα της επίσημα έσοδα είναι η πληρωμή των εταιριών για τα πολύτιμα δεδομένα (order flow) των παιχτών της. Κάτι που φυσικά από μόνο του δε θα είναι αρκετό να την κρατήσει όρθια, όταν κι άλλες εταιρίες θα προσφέρουν commission-free trading.

Γεγονός που σημαίνει πως η πολυαναμενόμενη εισαγωγή της στο χρηματιστήριο θα ήταν ένα μεγάλο φιάσκο. Όπερ κι εγένετο.

Η καζινοποίηση των αγορών

Η IPO (Αρχική Δημόσια Προσφορά) της πολυσυζητημένης εταιρίας του Βούλγαρου δισεκατομμυριούχου πλέον Vladimir Tenev δεν πήγε όπως θα περίμενε η Wall Street. Ή μάλλον η Main Street, καθώς εξ αρχής η «πλέμπα» υπήρξε το target group της Robinhood που μόνο Ρομπέν των Δασών δε μας βγήκε…

Κατρακυλά 15% η μετοχή της Robinhood – Τέλος στην επενδυτική φρενίτιδα;

Βουτιά 15% κατέγραψαν οι μετοχές της Robinhood Markets, μετά την προειδοποίηση του ιδιοκτήτη της δημοφιλούς εφαρμογής συναλλαγών ότι η φρενίτιδα συναλλαγών μεταξύ μικρών επενδυτών (retail trading),  που αύξησε τα έσοδά της για το δεύτερο τρίμηνο, θα επιβραδυνθεί τους επόμενους μήνες.

Η Robinhood, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο του φαινομένου “meme stock” φέτος (βλέπε GameStop, Doge κλπ), δημοσίευσε τα πρώτα της αποτελέσματα,  προσφέροντας μια ματιά στην αυξανόμενη επιρροή των retail traders.

Η μετοχή της εταιρείας, η οποία αποκαλείται “meme of memes”, βρίσκεται σε τροχιά από το ντεμπούτο της στην αγορά στις 29 Ιουλίου, όταν έκλεισε 8% χαμηλότερα.

Έκτοτε, η μετοχή υπερδιπλασιάστηκε στα 85 δολάρια μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, εν μέρει λόγω του ενδιαφέροντος από την σταρ επενδυτή Cathie Wood.

Η μετοχή της υπoχωρεί 15% κάτω από τα 42$.

Καταρρέει η (καλοστημένη) απάτη της Robinhood

Aναστάτωση στους χρήστες των social media

Μετά την προειδοποίηση της Robinhood, επικράτησε αναστάτωση στα chatrooms των social media.

«Δεν θα την αγόραζα. Πολλές οι κόκκινες σημαίες (red flags – «καμπανάκια»). Όποιος έβγαλε χρήματα, καλώς, αλλά η μετοχή δεν πρόκειται να ξαναδεί τα 80 δολ.» σημειώνει χρήστης της Stockwits.

H RobinHood έβγαλε περίσσοτερα από τις αγοραπωλησίες… dogecoin, του κρυπτονομίσματος ανέκδοτο, στο β’ τρίμηνο, παρά από τις πραγματικές διεργασίες της εταιρίας, δηλαδή trading μετοχών, οψιόν κλπ.

Και ναι, τα κέρδη τριμήνου από κρύπτο ΦΥΣΙΚΑ και θα είναι καταστροφικά, αν κρίνουμε από τη συναλλακτικότητα της αγοράς εν μέσω της πρόσφατης πτώσης.

 

Καταρρέει η (καλοστημένη) απάτη της Robinhood

Ο Jim Cramer του CNBC, στην τηλεοπτική εκπομπή Mad Money, στις 2 Αυγούστου, δήλωσε πως πιστεύει ότι οι μετοχές της Robinhood μπορούν να αγοραστούν στα σημερινά τους επίπεδα – δήλωση που έγινε προτού οι μετοχές πραγματοποιήσουν ένα άλμα περίπου 50%. Πρότεινε ότι η μεσιτεία έχει λαμπρό μέλλον επειδή προσαρμόζεται στις οικονομικές προτιμήσεις των νεότερων ατόμων.

Ο Cramer έκανε επίσης μια σύγκριση μεταξύ Robinhood και Square: «Καθώς η Robinhood επεκτείνεται σε άλλες μορφές χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων των καρτών «αγοράστε τώρα, πληρώστε αργότερα», θεωρώ ότι ο στρατός των 22 εκατομμυρίων χρηστών του [CEO Vlad Tenev] θα αυξηθεί και θα γίνει πιο ισχυρός».

«Γι’ αυτό σας λέω ότι η Robinhood μπορεί να αγοραστεί σε αυτό το σημείο», πρόσθεσε ο Cramer. «Εάν η Square μπορεί να συγκεντρώσει το 10% σε αυτήν τη συμφωνία με την Afterpay, φανταστείτε τι θα μπορούσε να κάνει η Robinhood αν αποκτήσει κάποιον άλλο στον κλάδο – για παράδειγμα την Affirm. Η μετοχή θα εκτιναχθεί στα ύψη».

Μόνο τρεις αναλυτές δίνουν 12μηνη πρόβλεψη

Η 4η Αυγούστου ήταν μια άγρια ημέρα διαπραγμάτευσης για τη μετοχή της Robinhood. Η μετοχή έκλεισε κατά 50,4% σε τιμή γύρω στα 70 δολάρια ΗΠΑ και κάποια στιγμή άγγιξε τα 85 δολάρια ΗΠΑ, η οποία θα ήταν κατά 81% άνοδος από την τιμή της προηγούμενης ημέρας.

Ένας από τους πιθανούς λόγους ήταν η απόφαση της Cathie Wood της ARK Investment Management να προσθέσει περισσότερα μερίδια της Robinhood σε διάφορα ταμεία και ειδικότερα στο ARK Fintech Innovation ETF (το οποίο κατέχει περίπου 680.000) και στο ARK Innovation ETF (κατέχει περίπου 4,88 εκατομμύρια μετοχές).

Καταρρέει η (καλοστημένη) απάτη της Robinhood

Ο John Heagerty της Atlantic Equities έχει αποδώσει υπερβολικά υψηλή βαθμολογία στη Robinhood και 65 δολάρια ΗΠΑ ανά τιμή μετοχής – «Φαίνεται ότι η ARK Investments πήρε μεγάλο μερίδιο και φαίνεται ότι εμπλέκονται και οι έμποροι λιανικής». Και πρόσθεσε: «Δεν είναι φυσιολογικό μια μετοχή αυτού του μεγέθους να κινείται τόσο γρήγορα. Νομίζω ότι θα αποτρέψει θεσμικούς επενδυτές».

Δεδομένου ότι η κερδοσκοπική δραστηριότητα εξερράγη φέτος – οι day traders σε online chatrooms κατάφεραν να δημιουργήσουν μαζικές, σύντομες πιέσεις σε εταιρείες όπως η GameStop και η AMC Entertainment – και η Robinhood συνέβαλε σημαντικά σε αυτό.

Σύμφωνα με το CNN Business, μόνο τρεις αναλυτές προσφέρουν 12μηνη πρόβλεψη τιμής για την Robinhood Markets Inc. Ο μέσος στόχος είναι 65 δολάρια ΗΠΑ (πιθανή αύξηση 14,5% από την τιμή κλεισίματος της 9ης Αυγούστου), η χαμηλή εκτίμηση είναι 45 δολάρια ΗΠΑ (πιθανή πτώση 20,7%) και υψηλή εκτίμηση είναι 151,20 δολάρια ΗΠΑ (πιθανή αύξηση του συγκλονιστικού 166,4 %).

Αναλυτικά για την καλοστημένη απάτη της Robinhood, διαβάστε εδώ.

Η καζινοποίηση των αγορών

Robinhood: Μια πλατφόρμα συναλλαγών που εγείρει ανησυχίες

Με ακάλυπτο σορτάρισμα γκρέμισαν τη GameStop!

Με ακάλυπτο σορτάρισμα γκρέμισαν τη GameStop!

Το φαινόμενο DOGE