Επανέρχομαι στο θέμα των αμυντικών εξοπλισμών και ειδικότερα στην προμήθεια 3 φρεγατών και 4 κορβετών από την Γαλλία.

Επειδή πολλά γράφτηκαν και πολλά ειπώθηκαν σχετικά με το κόστος απόκτησης των πολεμικών πλοίων, σας ενημερώνουμε σχετικά για να έχετε πλήρη και ακριβή εικόνα.

Αρχικά, στην διερευνητική φάση που προηγήθηκε, όταν δηλαδή οι αμερικανικές φρεγάτες ήταν το φαβορί, οι αντίστοιχες γαλλικές, αν και οι καλύτερες σε επίπεδο ποιότητας, θεωρήθηκαν πανάκριβες.

Για την κάθε μία εξ αυτών η Naval group ζητούσε 1,5 δις. ευρώ!

Σε απλά λόγια με 3 φρεγάτες που θα κόστιζαν 4,5 δις. «έκλεινε» όλο τη διαθέσιμο μπάτζετ!

Στις μέρες μας και αφού μέσα από συνεννοήσεις και γεωπολιτικές ισορροπίες οι Αμερικανοί έκαναν πίσω, επετεύχθη η συμφωνία Μητσοτάκη – Μακρόν κατά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα.

Είχε προηγηθεί η επίσκεψη στη χώρα μας του εκπροσώπου της Naval group, ο οποίος υπέβαλε νέα, πολύ βελτιωμένη σε σχέση με την αρχική, πρόταση!

Για να μην μακρυγορούμε, η συμφωνία τελικά έκλεισε με το ελληνικό δημόσιο να πετυχαίνει έκπτωση 1,260 δις. ευρώ, δηλαδή ένα κέρδος 420 εκατ. ευρώ για κάθε φρεγάτα, που θα φτάσει τα 1,680 δις. ευρώ εάν αποκτηθεί και η τέταρτη που προβλέπεται στην option!

Όσον αφορά τις κορβέτες, η συμφωνία προβλέπει μία έκπτωση 100 εκατ. ευρώ για κάθε μία εκ των τεσσάρων που θα αποκτηθούν, από τις οποίες οι 2 παραδίδονται άμεσα!

Σε απλά μαθηματικά, για να υλοποιηθεί η προμήθεια και να υπογραφεί η σχετική συμφωνία, μέσα από την διαπραγμάτευση και τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα που διαμορφώθηκαν, οι Γάλλοι αναγκάστηκαν να ρίξουν τις τιμές για τα 7 πολεμικά πλοία (3 φρεγάτες, 4 κορβέτες) κατά 1,660 δις. ευρώ!!!

Που θα ξεπεράσουν τα 2 δις. εάν τελικά αποκτηθεί και η τέταρτη φρεγάτα!