Με τις ευλογίες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, που σε ένδειξη καλής διάθεσης προς την Γαλλία και την αμυντική της βιομηχανία και την αξία της Naval group έκαναν πίσω, η ελληνική κυβέρνηση επικυρώνει σήμερα στο Παρίσι τη συμφωνία για την προμήθεια των 3+1 Γαλλικών φρεγατών! 

Ο Υπ. Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος πέταξε αργά χθες βράδυ για την πόλη του φωτός όπου και θα συναντήσει τον ευρισκόμενο στην γαλλική πρωτεύουσα πρωθυπουργό κ. Κυρ. Μητσοτάκη!

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέραν της αμερικανικής συναίνεσης επιπρόσθετο ρόλο έπαιξε η βελτιωμένη πρόταση κατά 1 δις. ευρώ που έβαλε στο τραπέζι ο εκπρόσωπος της Naval group κατά την επίσκεψη του στη χώρα μας την περασμένη εβδομάδα!

Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πλέον το αμερικανικό ενδιαφέρον όσον αφορά την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού στη χώρα μας εστιάζεται αποκλειστικά και μόνο στα τελευταίου τύπου μαχητικά αεροσκάφη F35!

3+1 φρεγάτες και 3+1 κορβέτες

Η συμφωνία προβλέπει την απόκτηση 3+1 Γαλλικών φρεγατών Belhara καθώς και τριών συν μία κορβετών Gowind της Naval Group εκ των οποίων οι φρεγάτες θα ναυπηγηθούν στην Λοριάν (όπου ήδη ναυπηγείται η πρώτη)  και οι κορβέτες στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά!

Καλά πληροφορημένες πηγές που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση σημειώνουν ότι η συμφωνία κλείδωσε κατά την πρόσφατη επίσκεψη Μακρόν στη χώρα μας, την περασμένη εβδομάδα και αποτελεί αποτέλεσμα γεωπολιτικών ισορροπιών με αφορμή τις εξελίξεις σε Ειρηνικό και Ινδικό ωκεανό, την AUKUS και την κατ’ επέκταση ακύρωση της συμφωνίας μαμούθ Αυστραλίας – Γαλλίας όσον αφορά την προμήθεια υποβρυχίων ύψους 56 δις. ευρώ!

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε σοβαρό ζήτημα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας, η οποία βρέθηκε αντιμέτωπη με μια γεωπολιτική συμφωνία που της τινάζει στον αέρα το εξοπλιστικό πρόγραμμα και ουσιαστικά την αμυντική βιομηχανία!

Naval group

Αμερικανική στήριξη στη γαλλική αμυντική βιομηχανία

Υπό αυτή την έννοια και ενώ στη χώρα μας θεωρείτο βέβαιη η προμήθεια των αμερικανικών φρεγατών, η αμερικανική κυβέρνηση συνειδητά υπαναχώρησε και συναίνεσε για λόγους αρχής, την προμήθεια των φρεγατών να την πάρουν οι Γάλλοι.

Θέλοντας με τον τρόπο αυτό οι αμερικανοί να καταδείξουν ότι δεν αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν πρόβλημα στην γαλλική αμυντική βιομηχανία και παράλληλα μέσα από ένα διευρυμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα με την Ελλάδα, που μπορεί μελλοντικά να φθάσει ακόμη και τα 15 δις. ευρώ,  να αντισταθμίσουν οι Γάλλοι μέρος των απωλειών από την συμφωνία της AUKUS και τα υποβρύχια!

Για την Ελλάδα η συμφωνία με την Γαλλία θεωρείται – και είναι – πολύ σημαντική καθώς προσδένεται αμυντικά με την κυρίαρχη δύναμη πλέον στην Μεσόγειο από την οποία έχει ήδη προμηθευτεί τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale!

Iστορικής (αμυντικής) σημασίας η συμφωνία με την Γαλλία!

Οι ΗΠΑ προφανώς αλλάζουν γεωπολιτικές προτεραιότητες, βάζοντας τη συμφωνία στον Ειρηνικό απέναντι στην Κίνα σε μέγιστο βαθμό σπουδαιότητας και μοιραία αφήνουν χώρο στην Μεσόγειο από όπου αποτραβιούνται!

Και αξίζει να σημειωθεί ότι όλη αυτή η εξέλιξη, η προμήθεια των φρεγατών από την Γαλλία και την κατασκευή τους από τη Naval Group με τις ευλογίες των ΗΠΑ, ενισχύει σε μεγάλο βαθμό την αμυντική ισχύ της χώρας στο Αιγαίο καθώς οι φρεγάτες Belhara αποτελούν ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ και όχι ΑΜΥΝΤΙΚΟ όπλο!

Ταυτοχρόνως, η συμφωνία θα προβλέπει πλαίσιο στήριξης σε περίπτωση επίθεσης, που σε απλά λόγια σημαίνει πως η Γαλλία σε ενδεχόμενη επίθεση ή θερμό επεισόδιο από την Τουρκία ή τον όποιο τρίτο γείτονα μας, είναι υποχρεωμένη να επέμβει στρατιωτικά!