«Στη Μονάδα μου είχαμε τον πρώτο θάνατο ασθενούς, πλήρως εμβολιασμένου», αποκάλυψε μιλώντας στο Open ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

Ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι «είναι μία από τις εξαιρέσεις» και συμπλήρωσε πως ο άνθρωπος που έχασε τη ζωή του ήταν 70 χρονών, είχε κάνει το εμβόλιο της Pfizer, κόλλησε κορωνοϊό, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να νοσηλευτεί με βαριά πνευμονία και δεν είχε υποκείμενα νοσήματα.

Ο Ν. Καπραβέλος σημείωσε πως «δεν πρέπει να θεοποιούμε τους εμβολιασμένους, πρέπει κι αυτοί να προσέχουν», ενώ ξεκαθάρισε πως οι εμβολιασμοί παραμένουν το πιο ισχυρό όπλο που έχουμε κατά της πανδημίας.

Γκ. Μαγιορκίνης: Δύο εκατομμύρια επιπλέον εμβολιασμοί για ασφαλέστερο χειμώνα

Ανησυχία για τo ιικό φορτίο που ενδέχεται να μεταφέρουν οι νέοι από τις δραστηριότητες διασκέδασης στους προορισμούς των διακοπών εξέφρασε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Υπάρχει ανησυχία για την τήρηση των μέτρων στο κομμάτι της νυχτερινής διασκέδασης που επιβαρύνει την επιδημία σε αυτή τη φάση. Όσοι πάνε στα νησιά αυτή την περίοδο και σε κάθε άλλο τουριστικό προορισμό πρέπει να προσέξουν την νυχτερινή διασκέδαση. Είναι η δραστηριότητα που κινδυνεύει κανείς να κολλήσει περισσότερο», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

«Αν κάποιος δεν είναι εμβολιασμένος θα πρέπει αν είναι πολύ προσεκτικός από όπου και αν γυρίσει. Δεν είναι τα νησιά φορείς του ιού αλλά οι δραστηριότητες. Και πρέπει κανείς να είναι δέκα φορές πιο προσεκτικός όταν γυρίσει σπίτι του αν ο ίδιος ή οι γονείς του δεν είναι εμβολιασμένοι», πρόσθεσε.

Ο κ. Μαγιορκίνης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για υποχρεωτικό rapid test σε ανεμβολίαστους με την επιστροφή από τις διακοπές εντούτοις πιθανότερο είναι το ενδεχόμενο του να γίνει υποχρεωτική η διενέργεια rapid test για τους εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί και επιστρέφουν στους εργασιακούς τους χώρους μετά την άδεια τους.

«Εγώ θα έλεγα ότι αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ. Καταρχήν θα έπρεπε να το ζητάνε οι ίδιες οι επιχειρήσεις και σε δεύτερη φάση θα ίσως θα έπρεπε να μπει σαν μέτρο από το ίδιο το κράτος».

Αναφερόμενος, σχετικά ερωτηθείς, στο ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού και για τους μαθητές ο κ. Μαγιορκίνης δήλωσε ότι αυτό αποτελεί μια συζήτηση που γίνεται σε όλη την επιστημονική κοινότητα, παγκοσμίως, αλλά για να ληφθεί μία τέτοια απόφαση θα πρέπει να υπάρχουν μεγαλύτερα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα όσο περνά ο χρόνος.