O διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, μίλησε για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, τη μετάλλαξη και την πορεία των εμβολιασμών.
Ο κ. Καπραβέλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, μίλησε για τις περιπτώσεις πλήρως εμβολιασμένων που μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό, παρόλο που είχαν ήδη αναπτύξει υψηλό τείχος ανοσίας από τα αντισώματα. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα μια νοσηλεύτρια.
Χαρακτηστικά είπε ότι μια νοσηλεύτρια εμβολιάστηκε πλήρως στις διακοπές της με Pfizer και ενώ είχε αναπτύξει υψηλό τείχος ανοσίας, νόσησε, αλλά εμφάνισε ήπια συμπτώματα και δεν χρειάστηκε νοσηλεία. «Κανένας εμβολιασμένος δε νοσηλεύτηκε. Είναι ο καιρός να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί», τόνισε.
Ακόμη, ο κ. Καπραβέλος επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να χτιστεί το απαραίτητο τείχος ανοσίας, καθώς χωρίς αυτό η μετάλλαξη Δέλτα θα μας καταστρέψει. «Έχουμε ένα τείχος ανοσίας υψηλό και έχουμε και τη φυσική ανοσία από εκείνους που έχουν νοσήσει. Μπορούμε να τα καταφέρουμε.»
Παράλληλα, εξήγησε ότι το σύστημα υγείας δεν πρέπει να ξαναπιεστεί, αναφέροντας ότι αν και δεν υπήρχαν πολλές εισαγωγές με Covid η υπόλοιπη εφημερία, χτες, ήταν τραγική.
«Δεν πρέπει να διαταραχθεί ο ρυθμός των νοσοκομείων. Προσπαθούσαμε να σώσουμε ζωές και είδαμε το χάρο με τα μάτια μας.»
Τέλος, ανέφερε πως «από τη στιγμή που τα μοντέλα πρόβλεψης μιλάνε για αύξηση κρουσμάτων και μάλιστα από μια υπερμεταδοτική μετάλλαξη, όπως είναι η ινδική (Δέλτα), με δεδομένο τις δυνατότητες του συστήματος υγείας, η πρόληψη και η επιτάχυνση των εμβολιασμών και να προσέξουμε με μάσκες και αποστάσεις, αποτελεί κρίσιμο σημείο να αποτρέψουμε την καταστροφή του 4ου κύματος.»
Σαρώνει η μετάλλαξη Δέλτα
Η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει όλο τον πλανήτη και σύμφωνα με τα ευρήματα του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), για την Ελλάδα, το 50% των νέων κρουσμάτων είναι από το παραλλαγμένο στέλεχος.
Συναγερμό προκαλούν τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα. Ήδη, τα μισά κρούσματα αφορούν τη μετάλλαξη Δέλτα, ενώ ο δείκτης θετικότητας αυξάνεται απότομα.
Στο «κόκκινο» 7 περιοχές
Ρέθυμνο, Μύκονος, Καρδίτσα, Νότιος τομέας Αθηνών, Ιωάννινα, Σαντορίνη και Πάρος είναι οι περιοχές με τον μεγαλύτερο δείκτη θετικότητας, που ξεκινάει από 1,27% στην Πάρο και φτάνει το 3,31% στη Μύκονο.
«Υπάρχει μια αυξημένη εμφάνιση κρουσμάτων, θεωρώ ότι ήταν αναμενόμενο και φυσικό λόγω της αυξημένης τουριστικής ροής. Λίγο η χαλάρωση των μέτρων απέφερε αυτό το αποτέλεσμα, αντιλαμβάνεστε ότι και η θετικότητα θα είναι αυξημένη», σημειώνει στο MEGA η Ντίνα Σαμψούνη, πρόεδρος κέντρου υγείας Μυκόνου.
Η έξαρση του κορωνοϊού αποτυπώνεται και στα νότια προάστια της Αθήνας, με τη διάμεση ηλικία κρουσμάτων να είναι πολύ μικρή. Συγκεκριμένα, στον δήμο Αλίμου είναι τα 22 έτη, με 32 θετικά κρούσματα, ενώ στον δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης τα 17 έτη, με 15 θετικά κρούσματα.
Αν δεν πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν, δημιουργώντας έτσι το πολυπόθητο τείχος ανοσίας, η διασπορά της μετάλλαξης θα είναι μεγάλη και οι ημερήσιες μολύνσεις τον Αύγουστο θα ξεπεράσουν τις 6.000 τόνισε, μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.