“Το τείχος ανοσίας, λόγω της παραλλαγής Δέλτα, έχει αυξηθεί και έχει πάει κοντά στο 80%”, δήλωσε ο καθηγητής Χ. Γώγος, επισημαίνοντας ότι πρέπει να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες, για να μην υπάρξει διασπορά, “διότι αν υπάρξει και άλλη παραλλαγή μπορεί να ανέβει κι άλλο το ποσοστό, όσο δεν εμβολιαζόμαστε”, όπως είπε.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Γώγος επισήμανε ότι “ο αριθμός των ανεμβολίαστων είναι πολύ μεγάλος. Πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων”.

Εξήγησε ότι “είμαστε σε κρίσιμη καμπή”, σημειώνοντας ότι “έχουμε ένα στέλεχος που διαδίδεται ευκολότερα, έχει έρθει και στην Ελλάδα και είναι πολύ περισσότερα από 50 τα κρούσματα που έχουν ανακοινωθεί και έχουμε και μια σειρά μέτρων που έχουν αρθεί”.

“Όποιος κάνει το εμβόλιο δεν πρόκειται να νοσήσει σοβαρά σε ποσοστό πάνω από 95%. Μπορεί να νοσήσεις, αλλά δεν θα πας στην Εντατική, δεν θα πας στο νοσοκομείο. Ακόμη και για την μετάλλαξη Δέλτα, η προστασία είναι 92%. Ένα ποσοστό από 60% έως 95% δεν θα έχει καν ασυμπτωματική νόσο. Ακόμη, είναι πέντε φορές χαμηλότερο το φορτίο σε κάποιον που μπορεί να κολλήσει και να είναι ασυμπτωματικός φορέας” υπογράμμισε ο κ. Γώγος.

Για τα εμβόλια σε εφήβους, σημείωσε ότι “θα πρέπει να συζητηθεί και με τους ειδικούς και με τους γονείς το ενδεχόμενο εμβολιασμού έναντι του κορονοϊού των παιδιών 15-18 ετών, διότι συμβάλλει ιδιαίτερα και στην μετάδοση του ιού και στην λειτουργία του σχολείου”, τασσόμενος υπέρ του εμβολιασμού της εν λόγω ηλικιακής ομάδας.

Σχετικά με το θέμα για τις μάσκες που έχει προκαλέσει και πολιτική κόντρα, είπε ότι “η Επιτροπή αποφάσισε ότι με τα τρέχοντα δεδομένα, δηλαδή περίπου 45% εμβολιασμένους από το σύνολο πληθυσμού, τα δεδομένα της διασποράς και ότι είναι καλοκαίρι και έχει 40 βαθμούς, η επιτροπή είπε ότι “μπορούμε όταν περπατάμε μόνοι μας να μην φοράμε την μάσκα και να την φοράμε όπου έχει συνωστισμό”. Το είπε και η κ. Παπαευαγγέλου, έχουμε την μάσκα στο τσεπάκι μας και την βάζουμε όπου υπάρχει συνωστισμός”.

Για τη δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο, ο κ. Γώγος τόνισε πως “αυτή την στιγμή, η απόφαση είναι αν κάποιος έχει κάνει τη πρώτη δόση και εμφανίσει κάποια συμπτώματα, μπορεί να απευθυνθεί στον οικογενειακό γιατρό του και αν εκείνος επιβεβαιώσει ότι η πρώτη δόση δημιούργησε κάποια προβλήματα, μέσω του γιατρού του, μπορεί να ζητήσει να γίνει δεύτερη δόση από άλλο εμβόλιο”.

Συμπλήρωσε ότι “προκειμένου να χαθεί η δεύτερη δόση, προκειμένου να μην έχουμε πλήρως εμβολιασμένους, θα πρέπει να το δει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών το ενδεχόμενο να μπορούν όλοι να επιλέξουν να κάνουν δεύτερη δόση από άλλο εμβόλιο”.

Ανέφερε ακόμη πως “η αποτελεσματικότητα των δύο δόσεων του ίδιου εμβολίου είναι δεδομένη”, ενώ όπως είπε δεν υπάρχουν σαφή αποτελέσματα για την αποτελεσματικότητα εφόσον γίνουν δύο δόσεις από διαφορετικά εμβόλια.