Ιώσεις, γρίπη και κορωνοϊός είναι σε υψηλά επίπεδα.

Ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την έξαρση των ιώσεων αλλά και του κορωνοϊού.

Γώγος για ιώσεις: «Ο κόσμος φοβάται και πάει στα νοσοκομεία»

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία τεράστια έξαρση ιώσεων, η οποία ωστόσο πάντα υπήρχε αυτή την εποχή, απλά λόγω του covid με τα μέτρα και τις μάσκες, απέτρεψαν την παρουσία των υπόλοιπων λοιμώξεων πέραν του κορωνοϊό. Τώρα που δεν υπάρχουν μέτρα, επέστρεψαν και οι ιώσεις. Είναι σε έξαρση οι ιώσεις τον τελευταίο καιρό, τα νοσοκομεία είναι γεμάτα», είπε αρχικά.

«Τα ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών) είναι γεμάτα, καθώς οι ασθενείς έχουν βαριά συμπτώματα, και ο κόσμος φοβάται και πάει στα νοσοκομεία. Ο covid υπάρχει ακόμα, ωστόσο η γρίπη σε συνδυασμό με τον RSV δημιουργούν λοιμώξεις στο κατώτερο αναπνευστικό, δηλαδή πνευμονία», συμπλήρωσε ο κ. Γώγος.

«Από τις υπάρχουσες ιώσεις μόνο για τον κορωνοϊό και τη γρίπη έχουμε εμβόλια και από τον Μάιο θα έχουμε και για τον RSV. Τα εμβόλια μπορούμε να τα κάνουμε μέχρι το τέλος του χειμώνα. Το βασικό εμβόλιο της γρίπης έχει επικαιροποιηθεί και είναι πολύ αποτελεσματικό και ασφαλές», κατέληξε.

Καπραβέλος για ιώσεις: «Αν φορούσαμε μάσκα, θα είχαμε γλιτώσει θανάτους και τα μισά κρούσματα»

Επίσης, στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» για την έξαρση των ιώσεων μίλησε ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής της ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Καπραβέλος έκανε λόγο για «υπερβολική χαλάρωση», τονίζοντας ότι «κανείς δεν φοράει μάσκα», ενώ όπως τόνισε «διανύουμε την τελική φάση του κύκλου της πανδημίας».

«Δεν έχουμε τα φαινόμενα του προηγούμενου διαστήματος, αλλά έχουμε 20 θανάτους την ημέρα», επεσήμανε ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», σημειώνοντας πως υπάρχει αυξημένη πίεση στα νοσοκομεία, λόγω της έξαρσης των ιώσεων και τον πολλών κρουσμάτων.

Υπογράμμισε ότι «εάν φορούσαμε την μάσκα, θα είχαμε αποφύγει τα μισά κρούσματα, ακόμη και θανάτους θα είχαμε αποφύγει».

Σε ότι αφορά το ότι η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική ως επίσημο μέτρο από την Πολιτεία, ο κ. Καπραβέλος απάντησε πως «όταν η σύσταση ενός γιατρού αποτρέπει θάνατο, έχει μέσα την έννοια της υποχρεωτικότητας, εκτός εάν δεν έχουμε μυαλό».

Διαβάστε ακόμη: