Αποτελεί μόνιμο και επί δεκαετίες βασικό επιχείρημα των κεντρικών τραπεζών της Δύσης, ότι οι αυξήσεις των μισθών αποτελούν… απειλή για την ανάπτυξη, επικαλούμενες το υποτίθεται επικίνδυνο σπιράλ μισθών – τιμών, που προκαλεί πληθωριστικές πιέσεις.

Την ίδια λογική ασπάζονται ασμένως και οι κυβερνήσεις του δυτικού κόσμου, ουσιαστικά ενοχοποιώντας τις δικαιολογημένες απαιτήσεις των εργαζομένων, προκειμένου να διατηρήσουν ένα στοιχειώδες επίπεδο διαβίωσης.

Έλα, όμως, που υπάρχουν και άλλες σχολές οικονομικής σκέψης και πρακτικής, σε άλλες χώρες, που έχουν λογικά και στέρεα επιχειρήματα περί υιοθέτησης της ακριβώς αντίθετης άποψης.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, λοιπόν, και η κεντρική τράπεζα της χώρας διαμηνύουν ανοιχτά ότι η αύξηση των εργασιακών αποδοχών, αποτελεί τη ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ της οικονομικής πολιτικής τους για το τρέχον έτος!

Τι λένε οι Ιάπωνες, το εξής απλό και φυσικά απολύτως λειτουργικό για την οικονομία: ότι αν δεν αυξηθούν οι μισθοί, δεν θα αυξηθεί και η κατανάλωση και οι επιχειρήσεις με τη σειρά τους δεν θα αυξήσουν τις επενδύσεις τους.

Και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας δηλώνει ότι οι υψηλότεροι μισθοί είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία και την επίτευξη του στόχου 2% για τον πληθωρισμό!

Ο Πάουελ (Fed), η Λαγκάρντ (ΕΚΤ), η Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ) και άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες, τα ακούνε και τι λένε;…

Διαβάστε ακόμη: