Χθες (24/09), ο κυκλώνας «Φιόνα» χτύπησε με σφοδρότητα περιοχές στις ακτές του Καναδά στον Ατλαντικό Ωκεανό. Ξεριζωμένα δέντρα, σπίτια που παρασύρθηκαν, γραμμές του δικτύου παροχής ηλεκτρισμού, πεσμένες κάτω.

«Η “Φιόνα” ήλθε κι άφησε σημάδι στη Νέα Σκοτία και γειτονικές επαρχίες. Δεν έχει ολοκληρωθεί», προειδοποίησε ο Πρωθυπουργός της επαρχίας, Τιμ Χιούστον, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σφοδρές καταιγίδες επρόκειτο να εκδηλωθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας, είχαν επισημάνει μετεωρολόγοι, σημειώνοντας, πάντως, πως αναμενόταν «οι συνθήκες προοδευτικά να βελτιωθούν» σε τρεις έως έξι ώρες.

Κατά τις καναδικές αρχές, ο κυκλώνας έφερνε ακόμη περί τις 20:00 (ώρα Ελλάδος) ανέμους 120 χιλιομέτρων την ώρα και μετακινείτο προς βορειοανατολική κατεύθυνση, με ταχύτητα 37 χιλιομέτρων την ώρα.

«Ψηλά κύματα έπληξαν την ακτογραμμή της Νέας Σκοτίας και της νοτιοδυτικής Νέας Γης, μπορεί να ξεπεράσουν τα δώδεκα μέτρα», τόνισαν.

Δύο γυναίκες παρασύρθηκαν από τα νερά στο Σανέλ–Πορτ–ο–Μπασκ, στην επαρχία της Νέας Γης, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας. Η μία από τις δύο, που παρασύρθηκε από νερά αφού το σπίτι της κατέρρευσε, διασώθηκε και διακομίσθηκε σε νοσοκομείο, όπου εισήχθη και νοσηλεύεται, ενώ η δεύτερη αγνοείται.

«Αποτελεί μία από τις χειρότερες ημέρες της ζωής μου. Δε σταματά. Πολλά σπίτια παρασύρθηκαν στη θάλασσα», ανέφερε ο Ρενέ Ρουά, κάτοικος της ίδιας πόλης.

Τζάστιν Τριντό: «Να γνωρίζετε πως είμαστε μαζί σας»

«Σκέφτομαι όλους όσοι επλήγησαν από τον κυκλώνα “Φιόνα”. Να ξέρετε πως είμαστε μαζί σας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός του Καναδά, ανακοινώνοντας πως οι ομοσπονδιακές αρχές είναι έτοιμες να προσφέρουν «επιπρόσθετους πόρους» στις επαρχίες που επλήγησαν.

«Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ» τέτοιες μετεωρολογικές συνθήκες, ανέφερε η αστυνομία της Σάρλοταουν, στην επαρχία Ιλ–ντι–Πρενς–Εντουάρ.

«Απίστευτο, δεν έχουμε ηλεκτρισμό, ίντερνετ, κανένα δίκτυο. Πολλά δέντρα έπεσαν, έχουμε πλημμύρες σε δρόμους», επεσήμανε ο Δήμαρχος, Φίλιπ Μπράουν, στο καναδικό ραδιόφωνο.

Δέντρο έπεσε πάνω σε όχημα της πυροσβεστικής και έκοψε ηλεκτρικό καλώδιο. Χρειάσθηκε να επέμβουν τεχνικοί, για να μπορέσουν να απεγκλωβισθούν. Ο βασικός πάροχος ηλεκτρισμού στη Νέα Σκοτία έκανε λόγο για 348.000 πελάτες χωρίς ρεύμα, περίπου στις 20:30.

Στις άλλες δύο επαρχίες που επλήγησαν περισσότερο, ο διαχειριστής του δικτύου στην Ιλ–ντι–Πρενς–Εντουάρ έκανε λόγο για 82.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και αυτός της Νιού Μπράνσγουϊκ για 38.000.

«Τίποτε σοβαρό» στις Βερμούδες

Προχθές, ο κυκλώνας «Φιόνα» πέρασε ανοικτά των Βερμούδων, αφού «έσπειρε» την καταστροφή στην Καραϊβική. Ο κυκλώνας έφερε ανέμους 160 χιλιομέτρων την ώρα και σφοδρές βροχές στη βρετανική περιοχή περίπου 64.000 κατοίκων καταμεσής του Ατλαντικού Ωκεανού. Δεν αναφέρθηκε κανένα θύμα, ούτε διαπιστώθηκαν σοβαρές καταστροφές.

«Μονάχα είχαμε μερικές ζημιές, αλλά τίποτε σοβαρό», ανέφερε ο Τζέισον Ρέινερ, ιδιοκτήτης καταστήματος με αναμνηστικά στην πρωτεύουσα Χάμιλτον, μιλώντας στο AFP.

Οι Βερμούδες, περίπου χίλια χιλιόμετρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, περιοχή συνηθισμένη σε κυκλώνες, συγκαταλέγονται στις πλέον απομονωμένες τοποθεσίες του κόσμου, πράγμα που κάνει αδύνατες τις απομακρύνσεις κατοίκων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Το κυριότερο νησί λαμβάνει, έτσι, πολύ σοβαρά τις προετοιμασίες για ακραία καιρικά φαινόμενα. Ακίνητα και σπίτια πρέπει, εξάλλου, να οικοδομούνται βάσει αυστηρών προδιαγραφών, με σκοπό να αντέχουν τους κυκλώνες.

Ο κυκλώνας «Φιόνα» στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους στο Πουέρτο Ρίκο, περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλέστηκαν τοπικά Μέσα ενημέρωσης. Ένας θάνατος ανακοινώθηκε στη Γουαδελούπη, υπεράκτιο έδαφος της Γαλλίας, και άλλοι δύο στη Δομινικανή Δημοκρατία.

Διαβάστε ακόμη: