Στα χείλη όλων βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα το όνομα της 15χρονης αθλήτριας του καλλιτεχνικού πατινάζ Καμίλα Βαλίεβα, από τη Ρωσία, που έγραψε ιστορία με τις δύο τετραπλές περιστροφές της στον αέρα -μια απίστευτη πρωτιά για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Παρά το νεαρό της ηλικίας της, η Βαλίεβα θεωρείται ήδη η μεγαλύτερη αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ όλων των εποχών. Όχι, βέβαια, λόγω των τίτλων που έχει μαζέψει, αφού λόγω της ηλικίας δεν έχει προλάβει να μαζέψει πολλά μετάλλια (πέρα από το χρυσό ομαδικό για τη Ρωσία στη χειμερινή Ολυμπιάδα του Πεκίνου και να αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ρωσίας και Ευρώπης το 2022, παγκόσμια πρωταθλήτρια Νεανίδων προ διετίας, νικήτρια του Grand Prix Junior το 2019-2020 και πρωταθλήτρια εφήβων το 2020). Αλλά λόγω των απίστευτων δεξιοτήτων της -ενός συνδυασμού της ικανότητας για θεαματικά άλματα και της παραδοσιακής χάρης και στυλ του αθλήματος.

Ποια είναι η αθλήτρια-θαύμα του καλλιτεχνικού πατινάζ

H Βαλίεβα κατάγεται από το Καζάν, κάπου 800 χλμ. ανατολικά της Μόσχας. Από την ηλικία των τριών ετών έλεγε στη μητέρα της ότι ήθελε να γίνει Ολυμπιονίκης. Οι γονείς της την έγραψαν σε μπαλέτο, ρυθμική γυμναστική και καλλιτεχνικό πατινάζ. Όταν η Καμίλα ήταν 5 ετών, η μητέρα της τη συμβούλεψε να διαλέξει ένα άθλημα και παρότι η επιλογή δεν ήταν εύκολη, το καλλιτεχνικό πατινάζ ήταν εκείνο που την κέρδισε.

Έναν χρόνο αργότερα το ταλέντο της ήταν τόσο προφανές που η οικογένειά της μετακόμισε στη Μόσχα για να μπορέσει η κόρη τους να έχει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες προπόνησης. Στα 13 της η Βαλίεβα έγινε η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία που κατάφερε τετραπλό τόλουπ.

 

Τέτοια επιτεύγματα απαιτούν, φυσικά, πολύ ιδρώτα και η Βαλίεβα παραδέχεται ότι η ζωή της περιστρέφεται κυρίως γύρω από την προπόνηση. «Δουλεύουμε σκληρά», λέει. Έχει αλλάξει αρκετούς προπονητές μέχρι που κατέληξε στην ομάδα της φημισμένης Ετερί Τουτμπερίντζε. Εκεί πίστεψαν τόσο στις δυνατότητές της, που της έδωσαν στην πρώτη της σεζόν ένα περίπλοκο πρόγραμμα, το Girl on the Ball, βασισμένο σε ομώνυμο έργο του Πικάσο, που εκτίθεται στο Μουσείο Πούσκιν της ρωσικής πρωτεύουσας.

Οι φήμες για την άρτια εκτέλεση του προγράμματος έφθασαν μέχρι τα αυτιά της εγγονής του Πικάσο, της Ντιάνα, που κάλεσε την Καμίλα να βρεθούν στο Παρίσι, αλλά η πανδημία ματαίωσε τα σχέδια.

Δημοσιεύματα στην πατρίδα της αναφέρουν ότι η τρομερή αθλήτρια θέλει κάποια μέρα να γίνει ψυχολόγος. Στον ελεύθερο χρόνο της η Καμίλα ασχολείται με τη ζωγραφική, αλλά και το σκυλάκι της, ένα Πομεράνιαν ονόματι Λέβα, που της χάρισαν προ διετίας οι θαυμαστές της -κάποιοι από τους 280.000 followers της στο Instagram.

Αλλά η μεγάλη της αγάπη παραμένει το καλλιτεχνικό πατινάζ. Κι έχοντας ήδη ξεπεράσει όλες τις αθλήτριες όσον αφορά στα επιτεύγματά τους (για παράδειγμα τις γοητευτικές περιδινίσεις και την ευελιξία της Ολυμπιονίκη του 2015 Γιούλια Λιπτνίτσκαγια και τα θεαματικά άλματα της Αλίνα Ζαγκίτοβα, που της χάρισαν το χρυσό το 2018), η Βαλίεβα εστιάζει τώρα στους άρρενες πατινέρ, όπως ο Αμερικανός Νέιθαν Τσεν και ο Ιάπωνας Γιουζούρου Χάνιου, και τις πενταπλές τους περιστροφές στο ελεύθερο πρόγραμμά τους. «Είναι φανταστικοί αθλητές, απ’ τους οποίους μπορεί κανείς να μάθει πολλά», λέει.