Τρεις είναι οι ουσίες που ανιχνεύθηκαν στο αίμα της Ρωσίδας αθλήτριας του πατινάζ, Καμίλα Βαλίεβα, ουσίες οι οποίες μερικές φορές χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν την καρδιά, σύμφωνα με έγγραφο που κατατέθηκε στην ακρόαση της διαιτησίας της την Κυριακή.

Η Καμίλα Βαλίεβα, έλαβε το «πράσινο φως» για να συνεχίσει να αγωνίζεται στους Αγώνες τη Δευτέρα, παρόλο που ένα φάρμακο που ανιχνεύθηκε στο σύστημά της, η τριμεταζιδίνη, βρίσκεται στη λίστα των φαρμάκων που έχουν απαγορευτεί από παγκόσμιους αξιωματούχους κατά του ντόπινγκ.

Ποιες είναι οι άλλες δύο ουσίες – μη απαγορευμένες που ανιχνεύθηκαν στο αίμα της Καμίλα Βαλίεβα

Ωστόσο, σύμφωνα με έγγραφα που εξετάστηκαν από τους New York Times και επιβεβαιώθηκαν από κάποιον που συμμετείχε στην ακρόαση, το εργαστήριο της Στοκχόλμης που πραγματοποίησε την εξέταση του δείγματος της Βαλίεβα βρήκε επίσης στοιχεία για δύο άλλες ουσίες που μπορούν να θεραπεύσουν την καρδιά, αλλά δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των απαγορευμένων ουσιών.

Η Ρωσίδα αθλήτρια μάλιστα, τα είχε δηλώσει – Hypoxen και L- Carnitine – σε μια φόρμα ελέγχου ντόπινγκ.

«Πρόκειται για μια τριπλή ουσία – δύο από τις οποίες επιτρέπονται και μία που δεν επιτρέπεται», είπε ο Τράβις Τάιγκαρτ, διευθύνων σύμβουλος της Υπηρεσίας Αντιντόπινγκ των Ηνωμένων Πολιτειών, όταν ενημερώθηκε για την ανακάλυψη. Πρόσθεσε ότι τα οφέλη ενός τέτοιου συνδυασμού «φαίνεται ότι στοχεύουν στην αύξηση της αντοχής, στη μείωση της κόπωσης και στην προώθηση της μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας στη χρήση οξυγόνου».

Καμίλα Βαλίεβα: Ανιχνεύθηκαν τρεις ουσίες από χάπια για την καρδιά, συνδυασμός που αυξάνει την αντοχή

Την Τρίτη, ένα μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής είπε στους δημοσιογράφους ότι «το θετικό αποτέλεσμα της Καμίλα Βαλίεβα μπορεί να προήλθε από μια περίπτωση μόλυνσης με φάρμακα που έπαιρνε ο παππούς της». Και σε μαρτυρία που παρασχέθηκε σε προηγούμενη ακρόαση με Ρώσους αξιωματούχους κατά του ντόπινγκ στις 9 Φεβρουαρίου, και αργότερα υποβλήθηκε ως αποδεικτικό στοιχείο στην ακρόαση της Κυριακής στο Πεκίνο, η μητέρα της Βαλίεβα είπε ότι η κόρη της έπαιρνε Hypoxen λόγω «παραλλαγών» στην καρδιά.

Ο παππούς της Καμίλα Βαλίεβα δεν κατέθεσε στην αρχική ακρόαση στη Ρωσία, αλλά παρείχε ένα βίντεο που γυρίστηκε σε ένα αυτοκίνητο, σύμφωνα με τα έγγραφα. Στο βίντεο, ανέφερε το έγγραφο, είπε ότι χρησιμοποιούσε περιοδικά τριμεταζιδίνη όταν βίωνε «επιθέσεις» και έδειξε ένα κουτί του φαρμάκου στην κάμερα. Η μητέρα της Βαλίεβα είπε στην ρωσική ακρόαση πως ο παππούς της 15χρονης αθλήτριας, την συνόδευε στην προπόνησή της σε καθημερινή βάση και έμενε μαζί της μέχρι να επιστρέψει εκείνη από τη δουλειά.

 

Καμίλα Βαλίεβα: Η απίστευτη ιστορία της 15χρονης πατινέζ με τις τετραπλές περιστροφές