Ο Διεθνής Οργανισμός Ελέγχου (ΙΤΑ) ανακοίνωσε ότι η Καμίλα Βαλίεβα βρέθηκε ντοπαρισμένη, γεγονός που επιβεβαιώνει δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου που υποστήριζαν ότι η 15χρονη είχε «βοηθήσει» τον οργανισμό της με φάρμακο κατά της στηθάγχης.

Η υπόθεση της Ρωσίδας αθλήτριας του καλλιτεχνικού πατινάζ Kamila Valieva, η οποία έκλεψε την παράσταση στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου με τις δύο τετραπλές περιστροφές, λαμβάνει πλέον τη μορφή σκανδάλου καθώς η 15χρονη αθλήτρια είχε βρεθεί θετική σε έλεγχο ντόπινγκ πριν από τους Ολυμπιακούς -και πιο συγκεκριμένα- από τα τέλη Δεκεμβρίου!

Ωστόσο, η Ρωσία την έστειλε να συμμετάσχει στους Χειμερινούς Αγώνες του Πεκίνου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, o Διεθνής Οργανισμός Ελέγχου (ΙΤΑ) επιβεβαίωσε το θετικό δείγμα της Ρωσίδας που έλαμψε στο ομαδικό βοηθώντας τη χώρα της την περασμένη Δευτέρα.

Το θετικό δείγμα είχε ληφθεί από τον Δεκέμβριο, πριν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το οποίο και κατέκτησε η έφηβη πρωταθλήτρια, και ο ρωσικός οργανισμός κατά του ντόπινγκ ήρε τον προσωρινό αποκλεισμό της, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ελέγχου. Τώρα η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα προσβάλει την απόφαση αυτή.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», η Ρωσίδα αθλήτρια είχε υποβληθεί σε έλεγχο ντόπινγκ και τώρα, η ITA, ανακοίνωσε ότι είναι θετική. Επιβεβαιώνοντας τις αποκαλύψεις του ρωσικού Τύπου, η συμμετοχή της Καμίλα Βαλίεβα στο ατομικό γυναικών, που είχε προγραμματιστεί για τις 15 και 17 Φεβρουαρίου, θα ανασταλεί όπως αναμένεται από την απόφαση του Αθλητικού Διαιτητικού Δικαστηρίου (CAS), που έχει κατατεθεί από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), ανέφερε η ITA.

Η Καμίλα Βαλίεβα βρέθηκε θετική στην ουσία τριμεταζιδίνη, που χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από τη στηθάγχη και έχει απαγορευτεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ από το 2014.

Το τεστ αντιντόπινγκ πραγματοποιήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια του Ρωσικού Πρωταθλήματος στην Αγία Πετρούπολη από τη ρωσική υπηρεσία αντιντόπινγκ (Rusada), όπως αναφέρει σε δελτίου Τύπου η ITA. Το αποτέλεσμα αυτού του ελέγχου έγινε γνωστό στις 8 Φεβρουαρίου, την επομένη που η Καμίλα και η ομάδα της κατέκτησαν το χρυσό. Η ρωσική υπηρεσία ανέστειλε προσωρινά την αθλήτριά του, η οποίας άσκησε έφεση κατά αυτής της απόφασης.

Η Καμίλα Βαλίεβα πέτυχε την άρση της προσωρινής αναστολής όμως η ΔΟΕ αποφάσισε να ασκήσει έφεση στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS), καθώς είναι «απαραίτητη η απόφαση πριν από τις 15 Φεβρουαρίου», την ημερομηνία έναρξης του ατομικού γυναικών.