Σοβαρά προβλήματα, χάος στους δρόμους αλλά και γενική παράλυση των οικονομικών λειτουργιών στην Αττική αλλά και σε άλλες περιοχές έφερε η σφοδρή χιονόπτωση που προκάλεσε η κακοκαιρία Ελπίς. Κλειστοί παραμένουν βασικοί οδικοί άξονες του λεκανοπεδίου με βασικότερη την Αττική οδό, ενώ τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για την αποκατάσταση των βλαβών στην ηλεκτροδότηση καθώς έχουν σημειωθεί διακοπές ρεύματος σε αρκετές περιοχές.

Εικόνες ντροπής

Χιλιάδες οδηγοί παρέμειναν επί ώρες αβοήθητοι, στο έλεος του χιονιά και των χαμηλών θερμοκρασιών καθώς η Αττική Οδός έκλεισε από το πρωί της Δευτέρας με αποτέλεσμα πολλά αυτοκίνητα να εγκλωβιστούν σε ακτίνα χιλιομέτρων. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, άρχισαν επιχειρήσεις του στρατού, με τους στρατιώτες να μοιράζουν κουβέρτες, νερό και πρόχειρη τροφή.

Μέχρι και αυτή την ώρα εκατοντάδες οδηγοί παραμένουν εγκλωβισμένοι, αναμένοντας τον στρατό να ανοίξει το δρόμο

Οι εικόνες πρωτοφανείς με τους πολίτες να βρίσκονται σε σοκ μη μπορώντας να πιστέψουν ότι βρίσκονται επί τόσες ώρες εγκλωβισμένοι.

Στρατιώτες με τα πόδια μετέφεραν κουβέρτες στους ταλαιπωρημένους ανθρώπους, ενώ μετά από αίτημα της Πολιτικής Προστασίας στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, συρμός του Προαστιακού μετέβη στην Αττική Οδό προκειμένου να μεταφέρει κόσμο με ασφάλεια. Όταν σε κάποιους ζήτησαν να περπατήσουν ένα χιλιόμετρο μέσα στη νύχτα και μέσα στο χιόνι, επόμενο ήταν έπειτα από πάνω από 12ωρη ταλαιπωρία να σημειωθεί ένταση…

Άνθρωποι αναγκάστηκαν να μείνουν για περισσότερο από 17 ώρες εγκλωβισμένοι στον υποτίθεται αρτιότερο δρόμο της χώρας, τον οποίο οι Έλληνες φορολογούμενοι έχουν χρυσοπληρώσει.

Η επιχείρηση του στρατού βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη ενώ το βράδυ εγκλωβισμένοι βρέθηκαν εκατοντάδες οδηγοί και στην Λεωφόρο Μεσογείων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr πολλοί από αυτούς επέλεξαν να αφήσουν τα αυτοκίνητά τους στη μέση του δρόμου και να περπατήσουν μέχρι το σπίτι ή το πρώτο σταθμό Μετρό που θα βρουν. Προβλήματα, επίσης, υπήρξαν στην Κηφισίας, την Μαραθώνος, στην Λαυρίου και σε άλλους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας.

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Αίτημα από την Πυροσβεστική να κλείσει η Αττική Οδός

Πού υπάρχει διακοπή ρεύματος στην Αττική

Χιλιάδες μεμονωμένες βλάβες σε κατοικίες προστίθενται αυτή την ώρα στο δίκτυο ηλεκτρισμού της Αττικής, λόγω των ισχυρών ανέμων που έφερε η κακοκαιρία Ελπίς.

Παγωμένοι αγωγοί σπάνε με αποτέλεσμα να πέφτουν. Ήδη σε δεκάδες περιοχές οι κάτοικοι έκλεισαν περισσότερες από 14 ώρες χωρίς ρεύμα, καθώς τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ αδυνατούν να φτάσουν στα σημεία των βλαβών. Ο ΔΕΔΔΗΕ δηλώνει αδυναμία πρόσβασης των συνεργείων στα σημεία των ζημιών.

Προβλήματα ηλεκτροδοτησης παρουσιάζουν τμήματα περιοχων σε: Χαλανδρι, Μαρούσι, Ψυχικό, Μεταμόρφωση, Ν. Φιλαδέλφεια, Ηράκλειο,.Πεύκη, Κερατέα, Καλύβια, Κορωπί, Πάλληνη, Πικέρμι, Ντράφι, Γραμματικό, Μαραθώνας, Αλεποχώρι, Πόρτο Γερμενό, Βύρωνας, Καρέας, Γλυφαδα, Βούλα, Ν. Σμύρνη, Άλιμο, Σαλαμίνα και σε άλλες περιοχές.

Σε επιφυλακή ο ΔΕΔΔΗΕ - Έκτακτη σύσκεψη για την ηλεκτροδότηση

Γενική αργία: Ποια καταστήματα θα είναι ανοιχτά – Το ωράριο των σούπερ μάρκετ

Η κακοκαιρία Ελπίς και τα σοβαρά προβλήματα που έφερε ο ισχυρός χιονιάς, ανάγκασε την κυβέρνηση να προχωρήσει να σε γενική αργία σε συνολικά επτά περιοχές της χώρας. Τι σημαίνει γενική αργία; Τα πάντα θα είναι κλειστά, με εξαίρεση τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία, αλλά και τα σούπερ μάρκετ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοινώνει ότι, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και της ισχυρής χιονόπτωσης και για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας, αύριο, Τρίτη 25/01/2022, θα παραμείνουν σε αργία (κλειστά) καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας τα καταστήματα λιανικού εμπορίου και τα τραπεζικά καταστήματα.

Η αργία της λειτουργίας των ανωτέρω καταστημάτων αφορά στις περιοχές της Περιφέρειας Αττικής, της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, τις Κυκλάδες νήσους, τις Σποράδες νήσους, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

Εξαιρούνται από τον παραπάνω κανόνα τα σούπερ-μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων για τα οποία θα ισχύει ωράριο από τις 10:00 έως και τις 18:00. Επίσης ανοικτά θα είναι τα πρατήρια καυσίμων και τα φαρμακεία σύμφωνα με το κανονικό τους ωράριο και τον προγραμματισμό των εφημεριών τους».

Τι ισχύει με το Δημόσιο

Το Υπουργείο Εσωτερικών λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να κηρύξει σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας περιοχές της Επικράτειας που πλήττονται από έντονα καιρικά φαινόμενα αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών για την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022.

Συγκεκριμένα, στις Περιφέρειες Αττικής και Κρήτης, στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Άνδρου, Μήλου, Θήρας, Κέας-Κύθνου, Μυκόνου, Νάξου, Σύρου, Τήνου και Πάρου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου οι δημόσιες υπηρεσίες δεν θα λειτουργήσουν.

Εξαιρούνται της συγκεκριμένης απόφασης:

οι υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού,
οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας,
οι δημόσιες δομές υγείας,
τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και
υπηρεσίες, η λειτουργία των οποίων είναι αναγκαία για τη διαχείριση του φαινομένου, κατά την κρίση του Προϊσταμένου της οικείας οργανικής μονάδας, που κοινοποιείται στους υπαλλήλους με κάθε πρόσφορο μέσο.

Προβλήματα σε μετρό και τραμ - Που τερματίζουν τα δρομολόγια

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Με προβλήματα αναμένεται να λειτουργήσουν κατά τις πρώτες πρωινές ώρες τα μέσα μαζικής μεταφοράς λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που έχει προκαλέσει η “Ελπίς» στην Αττική.

Ειδικότερα, τα μέχρι στιγμής δεδομένα στο οδικό δίκτυο της Αθήνας λόγω της συνεχιζόμενης έντονης χιονόπτωσης, καθιστούν αδύνατη την εκτέλεση των πρωινών δρομολογίων με λεωφορεία και τρόλεϊ.

Εποπτικά συνεργεία της ΟΣΥ σε συνεργασία με την Τροχαία Αττικής θα διενεργούν αυτοψίες από τις πρώτες πρωινές ώρες, προκειμένου να επανεκτιμηθεί η κατάσταση για τη σταδιακή αποκατάσταση της εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού από τα οδικά μέσα, στο βαθμό που οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια των εργαζομένων και των επιβατών.

Προτεραιότητα, εφόσον αυτό καταστεί εφικτό, θα δοθεί στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά με στόχο να καλυφθούν οι κεντρικοί οδικοί άξονες.

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Σε εξέλιξη η επέλαση του χιονιά – Κλειστά σχολεία, σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Σε ό,τι αφορά την λειτουργία των μέσων σταθερής τροχιάς:

Στη γραμμή 1 του Μετρό (πρώην ΗΣΑΠ) από την έναρξη της κυκλοφορίας, τα δρομολόγια θα γίνονται στο τμήμα Πειραιάς – Αττική και αντίστροφα. Στις γραμμές 2&3 του Μετρό οι συρμοί θα κυκλοφορούν κανονικά από την έναρξη της λειτουργίας ενώ δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του Μετρό από και προς το Αεροδρόμιο.

Τέλος, οι συρμοί του Τραμ θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια τους και στις 2 γραμμές στις 8 το πρωί.

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Μοναδικές εικόνες από χιόνια και στις Κυκλάδες – Στα λευκά Σύρος, Τήνος, Νάξος, Αμοργός

Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές, που σύμφωνα με την ΕΜΥ φθάνουν στο Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ.

Για τα νησιά του Αργοσαρωνικού τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου. Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές Αγ.Μαρίνα -Νέα Στύρα και Κεραμωτή -Λιμένα Θάσου.