Διευκρινίσεις για τη γενική αργία της Τρίτης έδωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης. λόγω της επέλασης της κακοκαιρίας «Ελπίς».

«Για αύριο Τρίτη 25 Ιανουαρίου, η περιφέρεια Αττικής, η Εύβοια, η Βοιωτία, οι Κυκλάδες, η Κρήτη και οι Σποράδες κηρύσσονται σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας λόγω προειδοποίησης για εκδήλωση αυξημένης διακινδύνευσης συμβάντων φυσικών καταστροφών και τη λήψη έκτακτων μέτρων.

Συγκεκριμένα, με βάση τη νομοθεσία αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δημοσίων υπηρεσιών εξαιρουμένων των υπηρεσιών ΟΤΑ Α΄και Β΄ βαθμού, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, των δημοσίων δομών υγείας, των μέσων μαζικής μεταφοράς και άλλων υπηρεσιών η λειτουργία των οποίων είναι αναγκαία για τη διαχείριση του φαινομένου.

Στις περιοχές αυτές δεν θα λειτουργήσει καμία βαθμίδα εκπαίδευσης, ούτε τηλεκπαίδευση δημόσια και ιδιωτική, βρεφικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία και τα κέντρα διημέρευσης ημερήσιας φροντίδας. 

Αναστέλλεται επίσης η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων, πλην των καταστημάτων τροφίμων, φαρμακείων και άλλων δομών υγείας, πρατηρίων υγρών καυσίμων και άλλων επιχειρήσεων που λειτουργούν κατά τις αργίες, όπως επίσης και επιχειρήσεις η λειτουργία των οποίων συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της μεγάλης κακοκαιρίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης.

Για τους απεγκλωβισμούς

Στη συνέχεια, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε στους απεγκλωβισμούς, λέγοντας ότι «όσον αφορά τους ανθρώπους που θα παραλαμβάνουμε στα σημεία απεγκλωβισμού, αλλά και άλλους οι οποίοι για κάποιους λόγους δεν μπορούν να φύγουν από την Αθήνα, είτε το κέντρο είτε άλλες περιοχές της Αθήνας, έχει εξασφαλιστεί από την πολιτική προστασία φιλοξενία σε συγκεκριμένα ξενοδοχεία, όπου θα μπορούν να μεταφέρονται».

Και πρόσθεσε ότι «εκεί θα έχουν κάθε βοήθεια, από την ιατρική μέχρι άλλη βοήθεια, από όλες τις υπηρεσίες μας, πυροσβεστικής και πολιτικής προστασίας».

Στυλιανίδης: Αποφύγετε τις μετακινήσεις – Είναι μια δύσκολη νύχτα

Ακόμη, ο Χρήστος Στυλιανίδης τόνισε ότι «όλες οι δυνάμεις του κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης θα μείνουν όλη τη νύχτα σε πλήρη ανάπτυξη. Θα συνεχίσουν να παρεμβαίνουν όπου απαιτηθεί. Καλούμε τους πολίτες να αποφύγουν κάθε μετακίνηση. Είναι μια δύσκολη νύχτα. Συνεχίζουμε την προσπάθεια όλοι μαζί και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να αποφύγουμε επιπτώσεις, οι οποίες θα είναι οδυνηρές για όλους μας. Πάση θυσία να αποφύγουμε οποιαδήποτε απώλεια ζωής».

Και συμπλήρωσε «οι δυνάμεις είναι παραταγμένες. Υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες. Το ύψος του χιονιού είναι πρωτόγνωρο σε μερικές περιοχές, αλλά θεωρώ ότι οι παραταγμένες δυνάμεις θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο το συμβάν».

«Θέλω να επαναλάβω τη συγγνώμη της πολιτείας για όσες ανεπάρκειες εμφανίστηκαν, ειδικά με την ευθύνη μιας συγκεκριμένης εταιρείας» κατέληξε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας.