Άλλη μια ευρωπαϊκή πόλη αποφάσισε να βάλει «φρένο» στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων.

Ακολουθώντας τα βήματα των δύο μεγάλων ισπανικών πόλεων, της Βαρκελώνης και της Μαδρίτης, η Σεβίλλη είναι ο πιο πρόσφατος τουριστικός προορισμός που έχει σκοπό να αντιμετωπίσει τη δυσαρέσκεια των ντόπιων σχετικά με τις ολοένα και αυξανόμενες τιμές των ενοικίων.

Το δημοτικό συμβούλιο της ανδαλουσιανής πόλης δεσμεύτηκε για νέους περιορισμούς στη χορήγηση αδειών βραχυπρόθεσμων ενοικιαζόμενων καταλυμάτων τύπου Airbnb, κάτι που θα σημαίνει ότι στις 108 διαφορετικές γειτονιές της Σεβίλλης, όχι περισσότερο από το 10% των ακινήτων μπορεί να είναι τουριστικά καταλύματα.

Επιπλέον, σε περιοχές που είναι ήδη αρκετά ασφυκτικές με τα ενοικιαζόμενα καταλύματα, όπως το ιστορικό κέντρο και γειτονιές όπως η Τριάνα, δεν θα χορηγούνται άλλες άδειες.

Ωστόσο, κάποιοι πιστεύουν ότι η πολιτική δεν πάει αρκετά μακριά. Το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα είπε, σύμφωνα με το Liverpool Echo, ότι 23.000 τουριστικές ενοικιάσεις θα μπορούσαν να εξακολουθήσουν να λαμβάνουν άδειες βάσει του συστήματος και ότι οι κανόνες θα πρέπει να είναι «σκληρότεροι και πιο φιλόδοξοι».

«Κόφτης» των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε όλη την Ευρώπη

Αυτό έρχεται αφότου άλλες μεγάλες ισπανικές πόλεις, η Βαρκελώνη και η Μαδρίτη, σχεδιάζουν να εφαρμόσουν πολύ αυστηρά ανώτατα όρια στις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις, με την πρώτη να σχεδιάζει πλήρη απαγόρευση από τον Νοέμβριο του 2028.

Η Ισπανία πρόκειται να ξεπεράσει τη Γαλλία ως η μοναδική χώρα με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο έως το 2040, με μια έκθεση να προβλέπει 110 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.

Και ενώ αυτό θα αποφέρει πολλά χρήματα στην οικονομία της Ισπανίας, οι τιμές ενοικίασης στη χώρα έχουν αυξηθεί κατά 70% τα τελευταία 10 χρόνια, και στα μάτια των ντόπιων, γι’ αυτό ευθύνονται οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις.

Η Ισπανία δεν είναι το μόνο μέρος όπου οι πόλεις έχουν αρκετές βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων: η Αθήνα, η Βουδαπέστη και η Τσεχία εξετάζουν επίσης διάφορα ανώτατα όρια για να βάλουν «κόφτη».

Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί δημοφιλείς προορισμοί που θέλουν να μειώσουν τον υπερτουρισμό και πολλά μέρη όπως η Βενετία, η Σαντορίνη και η Μύκονος αυξάνουν τους τουριστικούς φόρους τους.

Τα Κανάρια Νησιά ξεκίνησαν τις διαδηλώσεις κατά του μαζικού τουρισμού στις 20 Απριλίου, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να μιλούν για την απογοήτευσή τους για τις επιπτώσεις που έχει ο υπερτουρισμός στη ζωή τους.

Άλλες διαμαρτυρίες έγιναν τους επόμενους μήνες σε Μάλαγα, Βαρκελώνη και Μαγιόρκα.

Διαβάστε ακόμη: