Οι επίσημες δαπάνες του βασιλικού νοικοκυριού της Μεγάλης Βρετανίας αυξήθηκαν κατά 5% πέρυσι, στα 107,5 εκατ. £, ενώ η χρηματοδότησή του από τους φορολογούμενους παρέμεινε στα 86,3 εκατ. £, σύμφωνα με τους ετήσιους λογαριασμούς.

Αυτό σήμαινε την αξιοποίηση αποθεμάτων για αυτό που οι βασιλικοί αξιωματούχοι ονόμασαν “εξαιρετική μεταβατική περίοδο”
που ακολούθησε το θάνατο της Ελισάβετ Β’. Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι ο Δούκας και η Δούκισσα του Sussex έχουν εκκενώσει το Frogmore Cottage, στο Windsor, στο Berkshire. Οι λογαριασμοί δείχνουν επίσης ότι η βασιλική θέρμανση διατηρείται στους 19 C – για να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας.

Προκειμένου να σωθεί ο πλανήτης καθώς και οι λογαριασμοί, γίνεται μια «συντονισμένη προσπάθεια» από το προσωπικό στις βασιλικές κατοικίες να ρυθμίσει τη θέρμανση του χειμώνα στους 19 βαθμούς Κελσίου, ενώ τυχόν άδεια δωμάτια διατηρήθηκαν στους 16 βαθμούς Κελσίου.

Η χρηματοδότηση

Τα λειτουργικά έξοδα της μοναρχίας -όπως για επίσημες επισκέψεις και κατοικίες- χρηματοδοτούνται από την «Κύρια Επιχορήγηση», που σήμερα υπολογίζεται ως το 25% των κερδών της Crown Estate. Οι ετήσιοι λογαριασμοί για το 2022-23 δείχνουν ότι αυτή η χρηματοδότηση ήταν 86,3 εκατομμύρια £, όσο και το προηγούμενο έτος.

Αλλά οι δαπάνες ήταν σχεδόν 21 εκατομμύρια £ υψηλότερες από το Sovereign Grant, με τους αξιωματούχους του παλατιού να αποδίδουν το επιπλέον κόστος σε:

  • συνεχιζόμενη ανακαίνιση των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ
  • επιπλέον έξοδα για την κηδεία της βασίλισσας
  • την προσχώρηση του Βασιλιά
  • αυξανόμενος πληθωρισμός
  • Το 10ετές project των 369 εκατ. £ για την επισκευή των Ανάκτορων του Μπάκιγχαμ (διατέθηκαν 34,5 εκατ. £ εφέτος).

«Σχεδόν κανένας» δεν ζούσε στο παλάτι, είπαν οι βασιλικοί αξιωματούχοι, αν και το προσωπικό μπορεί να παραμείνει εκεί σε προσωρινή βάση για εκδηλώσεις. Αλλά ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα σχεδίαζαν να ζήσουν εκεί μόλις ολοκληρωθούν οι οικοδομικές εργασίες, σε λίγα χρόνια από τώρα.

Επιπλέον έξοδα

Η δημόσια χρηματοδότηση καλύπτει επίσης το κόστος των επίσημων βασιλικών ταξιδιών και επισκέψεων, που περιλάμβαναν:

  • πάνω από 1 εκατ. £ σε 179 ταξίδια με ελικόπτερο
  • σχεδόν 32.000 £ όταν ο Βασιλιάς χρησιμοποίησε το βασιλικό τρένο για μια διήμερη περιοδεία από το Ayr στο Μάντσεστερ
  • 187.000 £ για την επίσκεψη του τότε πρίγκιπα της Ουαλίας στη Ρουάντα για τη συνάντηση των αρχηγών κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας
  • 146.000 £ για την περιοδεία του βασιλιά στη Γερμανία κατά την επίσημη επίσκεψή του ως μονάρχης

Ο θάνατος της βασίλισσας, τον περασμένο Σεπτέμβριο, είδε τη βασιλική οικογένεια να λαμβάνει ένα πρωτοφανές επίπεδο αλληλογραφίας, συμπεριλαμβανομένων συλλυπητηρίων μηνυμάτων, με 183.000 αντικείμενα να φτάνουν στο ταχυδρομείο. Τέλος, όπως φαίνεται σε ξεχωριστούς λογαριασμούς, το Δουκάτο της Κορνουάλης ανέφερε κέρδη περίπου 24 εκατ.£, σε ένα μεταβατικό έτος που είδε τον νέο Πρίγκιπα της Ουαλίας να αντικαταστήσει τον πατέρα του ως αποδέκτης.

Διαβάστε περισσότερα