Η ΕΚΤ δεν δεσμεύεται εκ των προτέρων για μια συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων τόνισε η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, σχολιάζοντας τις αποφάσεις και τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σχετικά με τα επιτόκια του ευρώ.
Όπως επισήμανε, το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα που διαθέτει στο πλαίσιο της εντολής του για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα και να διατηρήσει την ομαλή λειτουργία της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.
Ενώ θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα και από συνεδρίαση σε συνεδρίαση για τον προσδιορισμό του κατάλληλου επιπέδου και της διάρκειας του περιορισμού.
Ειδικότερα, η Κριστίν Λαγκάρντ εξήγησε πως η απόφαση για τη μείωση του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων -το επιτόκιο μέσω του οποίου κατευθύνουμε τη νομισματική πολιτική- βασίζεται στην επικαιροποιημένη εκτίμησή της τράπεζας για τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.
«Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό επηρεάζονται επίσης από τις πρόσφατες αρνητικές εκπλήξεις στους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας. Εν τω μεταξύ, οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν περιοριστικές».
Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός
Ο εγχώριος πληθωρισμός παραμένει υψηλός, καθώς οι μισθοί εξακολουθούν να αυξάνονται με αυξημένο ρυθμό, επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΚΤ σχολιάζοντας της απόφαση της κεντρικής τράπεζας.
Ταυτόχρονα, οι πιέσεις στο κόστος εργασίας αναμένεται να συνεχίσουν να χαλαρώνουν σταδιακά, με τα κέρδη να αποσβένουν εν μέρει την επίδρασή τους στον πληθωρισμό, πρόσθεσε.
Τα επιτόκια της ΕΚΤ
Υπενθυμίζεται πως το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να μειώσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης.
Συνεπώς, τα επιτόκια της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθούν σε 3,25%, 3,40% και 3,65% αντίστοιχα, με ισχύ από τις 23 Οκτωβρίου 2024.
Το ρίσκο παραμένει
Η μείωση της εμπιστοσύνης θα μπορούσε να εμποδίσει την κατανάλωση και τις επενδύσεις να ανακάμψουν όσο γρήγορα αναμενόταν σημείωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ και πρόσθεσε πως «Αυτό θα μπορούσε να ενισχυθεί από πηγές γεωπολιτικού κινδύνου, όπως ο αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η τραγική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, η οποία θα μπορούσε επίσης να διαταράξει τον ενεργειακό εφοδιασμό και το παγκόσμιο εμπόριο».
Παράλληλα, η χαμηλότερη ζήτηση για τις εξαγωγές της ζώνης του ευρώ θα επιβάρυνε περαιτέρω την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ.
Η ανάπτυξη θα μπορούσε επίσης να είναι χαμηλότερη εάν οι καθυστερημένες επιπτώσεις της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής αποδειχθούν ισχυρότερες από τις αναμενόμενες.
Επιπλέον, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αποδειχθεί υψηλότερος από τον αναμενόμενο εάν οι μισθοί ή τα κέρδη αυξηθούν περισσότερο από το αναμενόμενο.
Οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό προέρχονται επίσης από τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές της ενέργειας και το κόστος των εμπορευματικών μεταφορών σε υψηλότερα επίπεδα βραχυπρόθεσμα και να διαταράξουν το παγκόσμιο εμπόριο.
Ακόμα, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και γενικότερα η εξελισσόμενη κλιματική κρίση θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών των τροφίμων.
Προγράμματα APP και PEPP
Το χαρτοφυλάκιο του APP μειώνεται με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το Ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον τις πληρωμές κεφαλαίου από τους τίτλους που λήγουν.
Το Ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον το σύνολο των πληρωμών κεφαλαίου από τίτλους που λήγουν και αγοράζονται στο πλαίσιο του PEPP, μειώνοντας το χαρτοφυλάκιο του PEPP κατά 7,5 δισ. ευρώ ανά μήνα κατά μέσο όρο. Το Διοικητικό Συμβούλιο προτίθεται να διακόψει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του PEPP στο τέλος του 2024.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εφαρμόζει ευελιξία στην επανεπένδυση των ληξιπρόθεσμων εξαγορών στο χαρτοφυλάκιο του PEPP, με σκοπό την αντιμετώπιση των κινδύνων για τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής που σχετίζονται με την πανδημία.
Πράξεις αναχρηματοδότησης
Καθώς οι τράπεζες αποπληρώνουν τα ποσά που δανείζονται στο πλαίσιο των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογεί τακτικά τον τρόπο με τον οποίο οι στοχευμένες δανειοδοτικές πράξεις και η συνεχιζόμενη αποπληρωμή τους συμβάλλουν στη χάραξη της νομισματικής του πολιτικής.