Η Ελλάδα θα απαντά με αυτοπεποίθηση όποτε προκαλείται, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα, αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης  επανέλαβε ότι «η Ελλάδα δεν κλείνει την πόρτα του διαλόγου αλλά κλείνουμε όλα τα παράθυρα σε κάθε πρόκληση».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Τουρκία είναι αυτή που προκαλεί και αμφισβητεί ακόμη και την κυριαρχία των ελληνικών νησιών , σημειώνοντας ότι “είναι αδύνατον να υπάρξει εκτόνωση όσο συνεχίζεται αυτή η ρητορική ” από την πλευράς της Τουρκίας.

Χθες ο πρωθυπουργός παρεμβαίνοντας στη σύνοδο της Ευρωπαικής Πολιτικής Κοινότητας, έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις στις νέες προκλήσεις Ερντογάν.

«Να σταματήσει η εργαλειοποίηση των μεταναστών»

Όσον αφορά τα πολύνεκρα ναυάγια στη Λέσβο και στα Κύθηρα ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι όλοι διαπίστωσαν ότι «οι ελληνικές αρχές έσπευσαν να διασώσουν τους ανθρώπους που ξεκίνησαν χωρίς καν σωσίβια από την Τουρκία».

Ο πρωθυπουργός κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει την εργαλειοποίηση των μεταναστών ενώ κατήγγειλε τα κυκλώματα των διακινητών και ανέφερε ότι η Τουρκία μπορεί να περιορίσει αυτά τα κυκλώματα όπως το έχει πράξει στο παρελθόν.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να κάνει αυτό που κάνει τα τελευταία χρόνια. Να προστατεύει τα σύνορά της και παράλληλα να βοηθά όσους ανθρώπους κινδυνεύουν» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ενεργειακή κρίση

Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για μία παρέμβαση ώστε να μειωθεί το κόστος του φυσικού αερίου στην Ευρώπη προκειμένου τα κράτη να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός η πρόταση της Ελλάδας εξαρχής ήταν υπέρ μίας συντονισμένης ευρωπαϊκής ενέργειας και εκτίμησε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σε λίγες εβδομάδες στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε ακόμη: