Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να πράξει το παν, στο πλαίσιο της εντολής της από τις Συνθήκες της ΕΕ, ώστε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη να επιστρέψει στο επίπεδο του 2%, (σ.σ όπως προβλέπουν οι Συνθήκες) επανέλαβε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ να μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, η πρόεδρος Λαγκάρντ δεν θέλησε να δεσμευτεί για τις μελλοντικές αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, πόσω μάλλον όταν η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η Γερμανία, βρίσκεται αντιμέτωπη με την ύφεση.
«Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα. Και θα αποφασίζουμε σε κάθε συνάντησή μας» δήλωσε επανειλημμένως η πρόεδρος Λαγκάρντ. Σύμφωνα με την ίδια «οι αποφάσεις μας για τα επιτόκια θα βασίζονται στην εκτίμησή μας για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, υπό το φως των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών δεδομένων, της δυναμικής του υποκείμενου πληθωρισμού και της ισχύος της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων για ένα συγκεκριμένο επιτόκιο. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα μέσα, στο πλαίσιο της εντολής μας, για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας (σ.σ κοντά στο 2%) και για να διατηρήσουμε την ομαλή λειτουργία της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής».
Η πρόεδρος Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι υπάρχει πάντα ένα κενό ανάμεσα στις αποφάσεις που λαμβάνει η ΕΚΤ και στις συνέπειες που έχουν αυτές οι αποφάσεις στην πραγματική οικονομία, ενώ τόνισε ότι η έκθεση του πρώην προέδρου της ΕΚΤ και πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, είναι καλοδεχούμενες από την ΕΚΤ, καθώς εστιάζουν, πέρα από τις πρόσθετες δημόσιες επενδύσεις και σε απαραίτητες διορθωτικές μεταρρυθμίσεις.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος Λαγκάρντ για την έκθεση του Μάριο Ντράγκι, «η ενίσχυση της κοινής αγοράς και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, κατά την άποψή μας, μπορεί να είναι πολύ συμπληρωματικές διαδικασίες, αλλά ορισμένες από αυτές τις προτάσεις άπτονται άμεσα αυτό που μας ενδιαφέρει ως ΕΚΤ. Η ένωση κεφαλαιαγορών είναι μια κάτι που η ΕΚΤ έχει ζητήσει επανειλημμένως. Στο ίδιο πλαίσιο, συμφωνούμε με τη χρηματοδότηση της καινοτομίας, την αύξηση της παραγωγικότητας και την ανταγωνιστικότητα της (ευρωπαϊκής) οικονομίας. Αυτό που δεν είδα στην έκθεση του Μάριο Ντράγκι, ήταν πρόταση τροποποίησης της εντολής της ΕΚΤ. Έχουμε μια ενιαία εντολή, όπως γνωρίζετε, η οποία είναι η σταθερότητα των τιμών και του πληθωρισμού. Συμμορφωνόμαστε με τη Συνθήκη της ΕΕ και με την εντολή που μας έχει δοθεί από τους ιδρυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Διαβάστε ακόμη:
- Microsoft data centers: Καθυστερούν ακόμα και οι εμβληματικές επενδύσεις
- Πρώην μοντέλο τεμαχίστηκε και πολτοποιήθηκε σε μπλέντερ από τον σύζυγό της
- Μητσοτάκης για λειψυδρία: Όχι αυξήσεις στο νερό – Λύση η τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών
- Έλον Μασκ: Η χυδαία πρόταση στη Σουίφτ μετά την στήριξή της στη Χάρις – «Θα σου χαρίσω ένα παιδί»