«Πλαφόν» για ένα χρόνο (και μάλιστα αναδρομικά) βάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο επιτόκιο της ρύθμισης 12, 24- 48 δόσεων για οφειλές προς την εφορία.

Η παρέμβαση αυτή που ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ αποσκοπεί στο αποτραπούν οι υπέρογκες αυξήσεις στο κόστος της ρύθμισης. Επειδή το επιτόκιο της πάγιας ρύθμισης βασίζεται στο το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ το αποτέλεσμα είναι σήμερα, το επιτόκιο να φτάνει σε επίπεδο 6,68% για την δωδεκάμηνη ρύθμιση και στο 8,18% για ρύθμιση 24 – 48 μήνες.

«Το θέμα των ρυθμίσεων των οφειλών προς την εφορία το έχουμε δει και εμείς, το έχουμε συζητήσει με την ΑΑΔΕ, και έχουμε αποφασίσει να φέρουμε ρύθμιση, έτσι ώστε για ένα χρόνο, από τώρα μέχρι το 2025, να επιστρέψουμε στο επιτόκιο της περσινής χρονιάς, που ήταν αρκετά χαμηλότερο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

«Υπάρχει μια νομοθεσία που συνδέει τις ρυθμίσεις αυτές με το εκάστοτε επιτόκιο, εξήγησε ο υπουργός. Επειδή το επιτόκιο φέτος ανέβηκε σε όλη την Ευρώπη παραπάνω, και έχει γίνει πάρα πολύ υψηλό, υπήρξε μια ρύθμιση στον ΕΦΚΑ, θα υπάρξει και ρύθμιση και στην εφορία», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Πρακτικά, παρατείνεται έως τη 31η Μαρτίου του 2025 το πλαφόν στο επιτόκιο που ίσχυε μέχρι και την 31η Μαρτίου του 2024. Τώρα, για όσους «κάηκαν» στο μεσοδιάστημα με τα υψηλότερα θα υπάρξουν διορθώσεις στο στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ καθώς η ισχύς του μέτρου θα είναι αναδρομική από την 1η Απριλίου 2024.

Διαβάστε ακόμη: