Αύξηση κατά +32% σε σχέση με  τον αντίστοιχο περσινό μήνα κατέγραψαν τον Απρίλιο οι πωλήσεις του Ομίλου JUMBO, ενώ στο πρώτο 4μηνο του 2022 οι πωλήσεις του Ομίλου ενισχύθηκαν σε ποσοστό +25%.

Αυτό ανέφερε η διοίκηση του Ομίλου στους μετόχους – συνεταίρους κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση μετόχων του Ομίλου JUMBO, που πραγματοποιήθηκε χτες, 5 Μαΐου 2022, με αυξημένη συμμετοχή και εκπροσώπηση του 80% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου.

Αναλυτικά η πορεία των πωλήσεων:  

Ελλάδα: Τον Απρίλιο του 2022, το σύνολο των καταστημάτων στην Ελλάδα  παρέμεινε ανοιχτό, χωρίς την επιβολή νέων περιορισμών πλην φυσικά αυτών που  αφορούν τους μη εμβολιασμένους.

Για τον Απρίλιο 2022, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας και χωρίς να  υπολογίζονται οι ενδοεταιρικές συναλλαγές, αυξήθηκαν κατά +47% περίπου σε σχέση με  τον Απρίλιο του 2021 όπου λειτουργούσε το 75% των καταστημάτων του Ομίλου στην  Ελλάδα, με αυστηρούς και δυσανάλογους για το μέγεθος των καταστημάτων  περιορισμούς, ως προς τον αριθμό των επιτρεπόμενων πελατών εντός των  καταστημάτων και μόνο με την μέθοδο click inside ή click away.

Συνολικά για το τετράμηνο του 2022, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας -χωρίς  να υπολογίζονται οι ενδοεταιρικές συναλλαγές- παρουσίασαν αύξηση κατά +48%  περίπου σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τετράμηνο.

Κύπρος: Όλα τα καταστήματα συνέχισαν να λειτουργούν ενώ από 18 Απριλίου  καταργήθηκε ο έλεγχος πιστοποιητικών για τους εισερχόμενους πελάτες. Οι  πωλήσεις κατά τον Απρίλιο του 2022 αυξήθηκαν κατά +30% περίπου, σε σχέση με  τον αντίστοιχο περσινό μήνα όπου το σύνολο του δικτύου παρέμεινε κλειστό κατά την  Μεγάλη Εβδομάδα και παρέμεινε κλειστό και την εβδομάδα μετά το Πάσχα (ολικό  lock down). Συνολικά οι πωλήσεις στην Κύπρο για το τετράμηνο του 2022 είναι  αυξημένες κατά +28% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τετράμηνο.

Βουλγαρία: Οι πωλήσεις του δικτύου κατέγραψαν αύξηση κατά +41% περίπου  τον Απρίλιο του 2022, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα όπου τα  καταστήματα παρέμειναν κλειστά κατά το πρώτο περίπου δεκαήμερο του μήνα.  Συνολικά οι πωλήσεις στη Βουλγαρία για το τετράμηνο του 2022 είναι αυξημένες  κατά 0,9% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τετράμηνο.

Ρουμανία: Οι πωλήσεις του δικτύου ήταν μειωμένες κατά -2% περίπου  τον Απρίλιο του 2022, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Συνολικά οι πωλήσεις στη Ρουμανία για το τετράμηνο του 2022 είναι μειωμένες κατά -9% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

JUMBO – Τρέχουσες συνθήκες

Η διοίκηση ενημέρωσε τους μετόχους ότι παρά το θετικό πρόσημο του τετραμήνου οι  προκλήσεις για την νέα χρονιά καθώς και το κλίμα αβεβαιότητας παραμένουν.

-Η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα δεν λειτουργεί ομαλά με τα συχνά lockdown  λιμανιών στην Κίνα λόγω του Covid-19, ενώ και στο εσωτερικό οι απεργιακές  κινητοποιήσεις στο λιμάνι επιδεινώνουν την κατάσταση. Το αυξημένο κόστος  μεταφοράς των προϊόντων δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης.

-Πάραυτα, στα ράφια των καταστημάτων JUMBO, θέση έχουν μόνον προϊόντα στα  οποία η τελική σχέση τιμής-ποιότητας κρίνεται ότι παρά τις αναπόφευκτες  κοστολογικές επιβαρύνσεις, ότι σέβεται τον καταναλωτή.

Η διοίκηση του Ομίλου διαβεβαίωσε τους μετόχους-συνεταίρους ότι όπως έχουν σήμερα τα  δεδομένα, πρόθεσή της είναι να διατηρηθεί στο ακέραιο η μερισματική πολιτική του 2021  και κατά το 2022, διανέμοντας συνολικά ποσό 0,77 ευρώ/ μετοχή. Κατά συνέπεια, πέραν  του μικτού ποσού 0,3850 ευρώ ανά μετοχή που αποφασίστηκε να διανεμηθεί τον Ιανουάριο  του 2022, πρόθεση της διοίκησης είναι να διανείμει και το υπόλοιπο 0,3850 ευρώ ανά  μετοχή και πάλι με τη μορφή έκτακτης χρηματικής διανομής εντός του επόμενου διμήνου.

Α. Βακάκης: Δεν αγοράζω ίδιες μετοχές με…. Δάνεια – Τι είπε για τις κεντρικές τράπεζες

Πικρές αλήθειες για όλους είπε ο κ. Α. Βακάκης στον οποίο, πέραν της μόνιμης απαισιοδοξίας του πρέπει να του αναγνωρίσουμε το θάρρος της γνώμης του.

Τους εφοπλιστές, δίχως να τους αναφέρει καν, τους χαρακτήρισε “μαυραγορίτες” που έχουν καταλάβει την οικονομία, καθώς με επιχείρημα ότι κάτι άλλαξε οριακά πωλούν ένα προϊόν αξίας 5 ευρώ με 50 ευρώ.

Ο ίδιος τόνισε δεν θέλει να αντιμετωπίζει τους επενδυτές ως αισιόδοξους – βλάκες, σημειώνοντας με νόημα πως δεν αγοράζει ίδιες μετοχές έως 20% λαμβάνοντας…. Δάνεια ( σ.σ Ποιούς άραγε έχει στο νού του;).

Μάλιστα, απαντώντας σε μετόχους για την αξία της μετοχής είπε ότι αν, δεν υπήρχε η κρίση, με τα σημερινά αποτελέσματα τότε η μετοχή στα 20 ευρώ, θα ήταν φθηνή. Η ειδοποιός, όμως, διαφορά είναι ότι μπαίνουμε στην κρίση – δεν βγαίνουμε – πρόσθεσε ο ιδρυτής της Jumbo θυμίζοντας τι έχουν πει κατά καιρούς οι κεντρικές τράπεζες για τον πληθωρισμό.

Και εδώ ίσως κρύβεται η μεγαλύτερη αλήθεια που είπε γιατί οι κεντρικοί τραπεζίτες λέγοντας τα αντίθετα για τον πληθωρισμό επέμεναν οι επενδυτές να πληρώνονται με αρνητικά επιτόκια σπρώχνοντας τους πάντες στις μετοχές.

«Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα οδεύουμε μαθηματικά στην τέλεια καταιγίδα, καθώς οι πολιτικές που εφαρμόζονται από τις Κεντρικές Τράπεζες είναι τελείως αντιφατικές με την πραγματικότητα που βιώνουμε σε ότι αφορά το παρόν και το εγγύς μέλλον (…) Όποιος αγνοήσει τα σημάδια ο Θεός να τον βοηθήσει γιατί θα το χρειαστεί (…) Τα πράγματα μέρα με τη μέρα, σκοτεινιάζουν. Ο κόσμος δεν έχει αντιληφθεί τι ακριβώς γίνεται, δεν έχει συνειδητοποιήσει τι σημαίνει μία σχέση ευρώ/δολαρίου στο 1, δεν έχει συνειδητοποιήσει την έννοια του πολέμου και τις μεσοπρόθεσμες επιπλοκές που θα φέρει. Δεν έχει καταλάβει επίσης γιατί η Ασία προχωρά σε δυναμικά lockdown όταν στη χώρα μας ζούμε με την ευχή ότι η πανδημία έχει κάνει τον κύκλο της» ανέφερε στην τοποθέτηση του.

Σύμφωνα με τον ισχυρό άντρα της Jumbo, «ένας συνετός άνθρωπος θα έπρεπε ήδη να δένεται στο κατάρτι, τα μελλούμενα έρχονται και όταν θα έρθουν θα είναι πολύ πιο βίαια από ότι αντιλαμβάνεται ο κόσμος. Υπάρχουν διιστάμενες απόψεις, εάν βγαίνουμε από την κρίση ή αν μπαίνουμε σε μία νέα κρίση, εγώ εύχομαι η δικιά μου να είναι λάθος αλλά φοβάμαι ότι δεν έχουμε δει τίποτα ακόμη από το τι σημαίνει κρίση».

Ο κ. Βακάκης έκανε σαφές στους μετόχους που ζητούσαν μεγαλύτερο εύρος τιμών για το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών πως αυτό δεν διέπεται από την προσπάθεια τόνωσης της μετοχής και δεν είναι στις προθέσεις του να κινηθεί με στόχο όφελος σε βραχυχρόνιο ορίζοντα. «Η στρατηγική μας βασίζεται στο ότι τη μετοχή την έχει κάποιος για πάντα, για τα παιδιά του… απολαμβάνοντας γενναιόδωρη μερισματική πολιτική”, τόνισε ο κ. Βακάκης σημειώνοντας αστειευόμενος ότι «μια κότα που δεν παράγει αυγά την τρως την Κυριακή με πατάτες!».

«Όσο κάθομαι σε αυτή την καρέκλα δεν θα αντιμετωπίσω τον επενδυτή-συνεταίρο μου σαν έναν αισιόδοξο βλάκα! Το μοντέλο που έχω στο μυαλό μου είναι τελείως διαφορετικό. Αν κάποιος πούλαγε την έννοια της επαναγοράς ερήμην των κινδύνων θα είχε μόνο βραχυπρόθεσμο όφελος…», σημείωσε ο κ. Βακάκης, προσθέτοντας αργότερα «εφόσον είμαι ο κεντρικότερος μέτοχος και απολαμβάνω τα περισσότερα από τα ευεργετήματα, θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί ότι αφού δεν το κάνει για τον εαυτό του μπας κι έχει δίκιο;». Κάλεσε δε όποιον μέτοχο δεν συμφωνεί με τις απόψεις του είτε να αποχωρήσει μετοχικά απ’ την εταιρεία είτε να προσπαθήσει να μετακινήσει τον ίδιο.