Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας έχει η έκθεση της JP Morgan για τις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEMEEA) μιας και αναβαθμίζει την Ελλάδα αλλά θέτει και στο top ten της περιοχής την Τράπεζα Πειραιώς.

Εκτίμηση του οίκου αποτελεί πως θα ισχυροποιηθεί το δολάριο, θα υπάρξουν υψηλότερες αποδόσεις στις ΗΠΑ, χαμηλότερες τιμές πετρελαίου, κίνδυνοι για το παγκόσμιο εμπόριο και την ευρωπαϊκή ασφάλεια λόγω Ουκρανίας. Οι δασμοί και τα κίνητρα της Κίνας παραμένουν οι δύο μεγαλύτεροι άγνωστοι παράγοντες για τις αγορές του CEEMEA. Προς το παρόν, η βασική αλλαγή στην κατανομή των περιουσιακών στοιχείων είναι η αναβάθμιση της Ελλάδας σε OW (Yψηλή Σύσταση) από N (Neutral) αλλά και το γεγονός πως συγκαταλέγει ως πρόταση την Τράπεζα Πειραιώς.

Σε ό,τι αφορά την υψηλή σύσταση της χώρας, αυτή αποδίδεται στην προβλεπόμενη ανάπτυξη του ΑΕΠ πάνω από 2%, αλλά και οι καθαροί πλέον ισολογισμοί των τραπεζών. Προς την ίδια κατεύθυνση συνηγορούν και οι αυξήσεις στις κεφαλαιακές αποδόσεις της Πειραιώς.

Δεδομένου του πού βρισκόταν η Ελλάδα μετά την Παγκόσμια Οικονομική Κρίση ο οίκος δηλώνει εντυπωσιασμένος.
Το ΑΕΠ της Ελλάδας το 2025 θα είναι πάνω από 20% υψηλότερο σε πραγματικούς όρους σε σχέση με το χαμηλό του 2020. Σε νομισματικούς όρους μειώθηκε κατά 25% από το 2007 έως το 2016, η μεγαλύτερη πτώση για οποιαδήποτε χώρα του ΟΟΣΑ σε περίοδο εκτός πολέμου. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Ελλάδας είναι τώρα 40 μονάδες βάσης χαμηλότερες από την Ιταλία και νωρίτερα φέτος διαπραγματεύονταν χαμηλότερα από τα ομόλογα της Γαλλίας.

Ελληνικές τράπεζες

Όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα, οι αποτιμήσεις παραμένουν κάτω από τον μέσο όρο του Eurostoxx παρά τις πρόσφατες αναβαθμίσεις στα αποτελέσματα του 3ου τριμήνου σχετικά με την απόδοση κεφαλαίου των τραπεζών και την περαιτέρω πρόοδο στο θέμα του DTC (αναβαλλόμενου φόρου).

Η Ελλάδα έχει μικρότερη έκθεση στον ευρωπαϊκό τομέα μεταποίησης, τα ζητήματα παγκόσμιου εμπορίου και μικρότερη έκθεση στην Ουκρανία και τα θέματα ασφάλειας.

Διαβάστε ακόμη: