Η JP Morgan εκτιμά ότι οι πιθανότητες η Ελλάδα να αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα τοποθετούνται στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024, σε αντίθεση με τη Societe Generale που βλέπει πιθανή την επενδυτική βαθμίδα και πριν τις εκλογές και στις 21 Απριλίου από τον οίκο Standard & Poor’s. «Βλέπουμε υψηλή πιθανότητα περαιτέρω αναβαθμίσεων χωρών με χαμηλή αξιολόγηση, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα. Εκτός από αυτές, βλέπουμε περιορισμένα περιθώρια για αναβαθμίσεις σε άλλες χώρες», εξηγεί η JPM.
Οι ημερομηνίες κλειδιά για τις αξιολογήσεις για την Ελλάδα είναι στις 27 Ιανουαρίου και 9 Ιουνίου από τη Fitch Ratings, στις 13 Μαρτίου από τη DBRS, στις 17 Μαρτίου από τον οίκο Moody’s και στις 21 Απριλίου από τον οίκο της S&P.
H αμερικανική τράπεζα προβλέπει ΑΕΠ 224 δισ. ευρώ για φέτος και ρυθμός ανάπτυξης 1%, με τον πληθωρισμό στο 6% κατά μέσο όρο. Το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί σε 1,1% και το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα κινηθεί στο 1,8%, με το δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ στο 162%. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα της τάξεως του 8,6%.
Μέχρι στιγμής, στο χώρο των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, έχουν βγει στην αγορά το 2023 με εκδόσεις η Αυστρία (10ετές, 5 δισ. ευρώ), η Ιρλανδία (20ετές πράσινο ομόλογο, 3,5 δισ. ευρώ) και η Πορτογαλία (15ετές, 3 δισ. ευρώ). Δυνητικά την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε 10ετές από το Βέλγιο με υψηλή πιθανότητα, 10ετές από την Ελλάδα με υψηλή πιθανότητα, 20ετές ή 30ετές από την Ιταλία με υψηλή πιθανότητα, 10ετές ομόλογο από την Ισπανία με μεσαία πιθανότητα, 10ετές από τη Φινλανδία με μεσαία πιθανότητα και τέλος 30ετές ομόλογο από τη Γαλλία αλλά με χαμηλή πιθανότητα.
Διαβάστε ακόμη: