Η Johnson & Johnson μήνυσε την κυβέρνηση Μπάιντεν για τις διαπραγματεύσεις της Medicare να μειώσει τις τιμές των φαρμάκων, καθιστώντας την την τρίτη φαρμακευτική εταιρεία που αμφισβητεί την αμφιλεγόμενη διάταξη του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού.

Η αγωγή που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό περιφερειακό δικαστήριο στο Νιου Τζέρσεϊ υποστηρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις για το Medicare παραβιάζουν την 1η και την 5η Τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ.

Προηγούμενες μηνύσεις είχαν υποβληθεί ξεχωριστά από τις φαρμακευτικές εταιρείες Merck και Bristol Myers Squibb, καθώς και από το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ και το PhRMA, τον μεγαλύτερο “λόμπι” της φαρμακευτικής βιομηχανίας, προέβαλαν παρόμοια επιχειρήματα.

Η καταγγελία της J&J ζητά από έναν δικαστή να εμποδίσει το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των Η.Π.Α. να υποχρεώσει τον παρασκευαστή να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Η εταιρεία είπε ότι η προσφυγή της στοχεύει να σταματήσει την «καταστροφική για την καινοτομία υπέρβαση του Κογκρέσου που απειλεί την πρωτοκαθεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών στην ανάπτυξη μετασχηματιστικών θεραπειών και στην πρόσβαση των ασθενών σε αυτές τις θεραπείες».

Ο νόμος του προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος ψηφίστηκε το 2022 εξουσιοδότησε τη Medicare να διαπραγματευτεί τις τιμές των φαρμάκων για πρώτη φορά στην ιστορία των έξι δεκαετιών του προγράμματος. Η διάταξη στοχεύει να κάνει τα φάρμακα πιο προσιτά για τους ηλικιωμένους Αμερικανούς, αλλά πιθανότατα θα μειώσει τα κέρδη της φαρμακευτικής βιομηχανίας.

Διαβάστε περισσότερα