ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Jefferies: Θύλακες αισιοδοξίας στην Ευρώπη – Bullish για την Ελλάδα

Η Jefferies βλέπει προοπτικές για σημαντική ανάκαμψη στα εταιρικά κέρδη, εάν οι τιμές της ενέργειας παρουσιάσουν καλή συμπεριφορά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Θύλακες αισιοδοξίας εντοπίζει η Jefferies στην Ευρώπη, παρότι αναγνωρίζει ότι οι αχτίδες φωτός είναι σπάνιες φέτος στην περιοχή: Μόλις ο κορωνοϊός άρχισε να εξαφανίζεται από τα ραντάρ, ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα οι φόβοι για αποπληθωρισμό να δώσουν τη θέση τους στις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι αναλυτές της Jefferies μοιάζουν να πιστεύουν ότι τα πράγματα δεν έχουν πια και μεγάλα περιθώρια να γίνουν χειρότερα. Αντίθετα, η όποια σταθεροποίηση στις τιμές της ενέργειας αναμένεται να έχει μεγάλο αντίκτυπο στα εταιρικά κέρδη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος, τα θεμελιώδη της Ευρώπης καθορίζονται φέτος από μόνο έναν παράγοντα: Την ενέργεια. Όμως, πλέον, οι πιθανότητες της επιστροφής των τιμών του φυσικού αερίου στα προηγούμενα υψηλά τους χαρακτηρίζονται χαμηλές, καθώς η Ευρώπη «πνίγεται» πια στο LNG.

Ασφαλώς, η κρίση στο φυσικό αέριο έχει μεταφραστεί σε μία ευρύτερη κρίση στο ηλεκτρικό ρεύμα, που με τη σειρά της έχει περιορίσει τις δαπάνες των νοικοκυριών. Αυτό έχει αφήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  ανάμεσα σε δύο δύσκολα αποτελέσματα: Τον υψηλό πληθωρισμό και μια οικονομία σε ύφεση.

Όμως, όπως επισημαίνει η Jefferies, η Ευρώπη έχει στα χέρια της μερικά εργαλεία πολιτικής τα οποία οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν πια:

  • Πρώτον, έχει χαλαρές δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές – οι χρηματοοικονομικές συνθήκες είναι πιο σφικτές, αλλά τα πραγματικά επιτόκια είναι αρνητικά.
  • Δεύτερον,  το ευρώ είναι πολύ ανταγωνιστικό.
  • Τρίτον, έχει μεγάλο παραγωγικό χάσμα, στο 5% του ΑΕΠ (πρόκειται για το χάσμα ανάμεσα στη δυνητική και την πραγματική ανάπτυξη).
  • Τέταρτον, εάν αφαιρεθεί το μη ενεργειακό μέρος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, η Ευρώπη απολαμβάνει ένα υγιές πλεόνασμα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο όποιος βαθμός σταθεροποίησης στις τιμές της ενέργειας θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο στα εταιρικά κέρδη, σύμφωνα με την Jefferies.

Πρώτον, θα επέτρεπε στα πραγματικά εισοδήματα των ευρωπαϊκών νοικοκυριών να αυξηθούν γρήγορα, με τη συσσωρευμένη ζήτηση να φέρνει μεγάλες θετικές εκπλήξεις στα κέρδη των επιχειρήσεων.

Δεύτερον, ο πληθωρισμός και τα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών θα μειώνονταν ταυτόχρονα, προσφέροντας έναν διπλό καταλύτη για το ευρώ. Και τρίτον, δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις αύξησης των πληθωριστικών προσδοκιών (de-anchoring), καθώς ο δομικός πληθωρισμός στην Ευρώπη δεν είναι τόσο ανησυχητικός όσο στις ΗΠΑ.

Κατόπιν τούτων, η Jefferies βλέπει προοπτικές για σημαντική ανάκαμψη στα εταιρικά κέρδη, εάν οι τιμές της ενέργειας παρουσιάσουν καλή συμπεριφορά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Μια ανάκαμψη της κινεζικής ανάπτυξης θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν πρόσθετη θετική έκπληξη.

Σε αυτό το περιβάλλον, το χρηματιστήριο της Αθήνας είναι ανάμεσα σε εκείνα για τα οποία η Jefferies δηλώνει αισιόδοξη (bullish).

Στην ίδια κατηγορία είναι οι αγορές της Γαλλίας, του Χονγκ Κονγκ, της Ιρλανδίας, του Ισραήλ, της Βραζιλίας, της Κίνας (A shares), της Ιαπωνίας, του Ην. Βασιλείου, Βιετνάμ και των Σαουδική Αραβία-Κουβέιτ-Κατάρ-ΗΑΕ.

Διαβάστε ακόμη: