Bullish για την Ελλάδα παραμένει η Jefferies, ενώ ξεχωρίζει συγκεκριμένες μετοχές από το ταμπλό του χρηματιστηρίου Αθηνών.

«Η Ελλάδα επιβράβευσε την πίστη μας στην οικονομική της ανάκαμψη, καθώς οι αφίξεις τουριστών φέτος ξεπέρασαν νέα υψηλά επίπεδα συμβάλλοντας στην ενίσχυση του θετικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και των κερδών», αναφέρουν οι αναλυτές.

H ισχυρή ωστόσο ονομαστική έκρηξη το 2022 θα επισκιαστεί από μια ρηχή επιβράδυνση (ύφεση) το 2023, ενώ και οι ανισορροπίες αυξάνονται – εκτοξευόμενος πληθωρισμός (12%) και μια βαθιά διαφορά στο TARGET 2 αλλά παραμένουμε αισιόδοξοι, εκτιμά ο αμερικανικός οίκος.

«Για να είμαστε δίκαιοι, οι δείκτες εμφανίζονται ρόδινοι για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, η βιομηχανική παραγωγή είναι σταθερή (Αύγουστος, 3,9% σε ετήσια βάση) και τα ποσοστά χρησιμοποίησης της παραγωγικής ικανότητας είναι πάνω από την τάση (Αύγ., 75,9%). Ωστόσο, ο μεταποιητικός δείκτης PMI (Οκτ., 49,7) υποδηλώνει την επερχόμενη επιβράδυνση με τις νέες παραγγελίες να υποχωρούν, καθώς οι υψηλότερες τιμές πώλησης εξασθένησαν τη ζήτηση. Η απασχόληση διολίσθησε περαιτέρω εν μέσω της απότομης μείωσης των ανεκτέλεστων υπολοίπων των εργασιών», τονίζει η επενδυτική τράπεζα.

Η Ελλάδα όμως είναι μία από τις λίγες οικονομίες που καλύπτει και η οποία έχει επιβάλλει μεταρρυθμίσεις. Η τελευταία επισκόπηση του ΔΝΤ (Ιούνιος) τόνισε ότι «οι μεταρρυθμίσεις προχώρησαν σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιοποίησης, των ιδιωτικοποιήσεων, της βελτίωσης στο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής και την αποκατάσταση των τραπεζικών ισολογισμών. Η Ελλάδα ολοκλήρωσε την πρόωρη πληρωμή όλων των εκκρεμών πιστώσεων του ΔΝΤ τον Απρίλιο, γεγονός που τερματίζει τη μεταχρηματοδοτική αξιολόγηση», τονίζουν οι αναλυτές.

Ποιες μετοχές ξεχωρίζει

Η Jefferies ξεχωρίζει πέντε μετοχές με την υψηλότερη μελλοντική αποδοτικότητα κερδών (forward earnings yield) και άλλες πέντε βάσει της αποδοτικότητας επενδυμένων κεφαλαίων (RoC).

Πρόκειται για τους τίτλους των Motor Oil, EΛΠΕ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ και Aegean στην πρώτη κατηγορία και τους τίτλους των Motor Oil, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Jumbo και ΕΛΠΕ στη δεύτερη.

Πληγή ο αποπληθωρισμός

Από την άλλη όμως, ο αποπληθωρισμός, η πληγή της ελληνικής οικονομίας κατά την τελευταία δεκαετία, έχει μετακινηθεί στρεβλά σε πρόβλημα πληθωρισμού (ΔΤΚ 8,9%, Μάρτιος) και με τη σειρά του το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει επιδεινωθεί. Η αύξηση του τραπεζικού καταθέσεων λιανικής είναι εκπληκτική και αποτελεί τεράστια ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία.

Πρόκληση το ενεργειακό σοκ

Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι το ενεργειακό σοκ που προκαλείται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η χώρα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ενεργειακή της μετάβαση με το ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα να λειτουργεί πλήρως με «καθαρή» ανανεώσιμη ενέργεια για πρώτη φορά νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η Ελλάδα έχει υποστηρίξει την επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου εντός της ΕΕ και για τα έκτακτα κέρδη. Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει θεσπίσει πολιτικές που έχουν διαθέσει κονδύλια για μείωση των ενεργειακών φόρων, μεταβιβάσεις σε ευάλωτες ομάδες και στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν προγραμματιστεί αξίας περίπου 5,7% του ΑΕΠ (10,5 δισ. ευρώ, πηγή: Bruegel).

Διαβάστε ακόμη: