Την αγορά της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας συστήνει η Jefferies, με την τιμή-στόχο των 6,50 ευρώ να προβλέπει περιθώριο ανόδου 38%. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η ισχυρή ρευστότητα και το υψηλό μερίδιο σταθερών καταθέσεων λιανικής προσδίδουν στην Εθνική ένα αμυντικό προφίλ.

Καθώς η ρευστότητα του τραπεζικού κλάδου μπαίνει ξανά στο μικροσκόπιο, η Εθνική εμφανίζει αμυντικά χαρακτηριστικά, καθώς διαθέτει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες δανείων/καταθέσεις (64%), υψηλό μερίδιο λιανικών καταθέσεων που είναι σταθερές (οι καταθέσεις λιανικής αποτελούν το 75% των συνολικών καταθέσεων) και σημαντικά ρευστά assets, σημειώνει η Jefferies στην έκθεσή της με τίτλο «Αναζητώντας ασφαλές λιμάνι».

Ενώ υπάρχουν δυνητικοί κίνδυνοι για τα betas των καταθέσεων και πολιτικές πιέσεις στην τιμολόγηση των δανείων, η Jefferies σημειώνει πως παρότι οι προβλέψεις της ήδη περιλαμβάνουν συντηρητικές εκτιμήσεις, με το beta των καταθέσεων στο 40% (έναντι 27% που δείχνει το guidance της τράπεζας), πιέσεις στα spreads των δανείων και πλαφόν στο όφελος από το τελικό επιτόκιο της ΕΚΤ στο 2,5%, τελικά οι προβλέψεις της για τα έσοδα από τόκους είναι τουλάχιστον 10% υψηλότερες από το consensus για το 2023/24.

Οι αναλυτές περιμένουν κάποια αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φέτος, όμως περιμένουν απόκλιση ανάμεσα στις ελληνικές τράπεζες στο μέτωπο των επισφαλειών, με τον χαμηλότερο δείκτη NPL (5,2%) και το υψηλότερο ποσοστό κάλυψης (87%) της Εθνικής να την αφήνουν καλά τοποθετημένη.

Συνολικά, η Jefferies σημειώνει ότι η Εθνική βρίσκεται σε ένα καλό σημείο για να ωφεληθεί από την αύξηση των επιτοκίων και να εμφανίσει γρηγορότερη ομαλοποίηση των προβλέψεων στο επόμενο διάστημα.

Η τράπεζα εμφανίζει 0.6x P/TNAV 2023e και 8.7% ROTE 2025e.

Διαβάστε περισσότερα