Σύμφωνα με την Jefferies, οι ευρωπαϊκές μετοχές καθώς και οι μετοχές των τραπεζών είναι στην καλύτερη θέση για σημαντικές αποδόσεις κατά την αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.

Οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων αποτελούν δείκτη βελτίωσης της ανάπτυξης ή/και αυξανόμενων προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να σκεφτεί κανείς, όπως εάν οι αποδόσεις των ομολόγων διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα λόγω της παρέμβασης των κεντρικών τραπεζών, δηλαδή του QE. Επίσης, σημαντικές είναι και οι πραγματικές αποδόσεις, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τον πληθωρισμό και οι οποίες αντανακλούν περισσότερο το περιβάλλον ανάπτυξης.

Μέχρι στιγμής, οι ονομαστικές αποδόσεις έχουν αυξηθεί πολύ περισσότερο από τις πραγματικές αποδόσεις, οι οποίες παραμένουν αρνητικές. Κοιτάζοντας τις αγορές μετά το QE από το 2010, η Ευρώπη έχει την υψηλότερη συσχέτιση με τις αλλαγές στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, ενώ οι αγορές της Ασίας εκτός Ιαπωνίας έχουν την πιο αρνητική σχέση. Παράλληλα, εάν οι πραγματικές αποδόσεις αυξάνονταν, αυτό θα ωφελούσε περισσότερο τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, ενώ η Ασία θα συνέχιζε να βρίσκεται στη χειρότερη θέση.

Σε κλαδικό επίπεδο, ο κλάδος των χρηματοοικονομικών και ειδικά των τραπεζών είναι πιο πιθανό να έχουν καλύτερη απόδοση τόσο κατά την αύξηση των ονομαστικών όσο και των πραγματικών αποδόσεων. Τα κυκλικά plays όπως τα κεφαλαιουχικά αγαθά και η ενέργεια θα έχουν επίσης καλή απόδοση, ενώ τα βασικά καταναλωτικά αγαθά, τα ακίνητα και οι τηλεπικοινωνίες είναι πιθανό να υποαποδώσουν. Επίσης οι μετοχές “αξίας”, όπως και οι κυκλικές μετοχές, έχουν και αυτές ισχυρές επιδόσεις κατά την περίοδο αυξανόμενων αποδόσεων ομολόγων και επιτοκίων.

Σε αυτό το πλαίσιο η Jefferies παρουσιάζει τις μετοχές που σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν τη μεγαλύτερη θετική συσχέτιση με την αύξηση των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ. Όλες προέρχονται από τον κλάδο των χρηματοοικονομικών και εντοπίζονται σε αγορές της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας αλλά και σε πολλές αναδυόμενες αγορές, και είναι οι εξής:

Jefferies: Αυτές τις μετοχές να αγοράσετε στο νέο περιβάλλον του τέλους του φθηνού χρήματος – Ευρώπη και τράπεζες οι απόλυτοι νικητές

trr