Το πρώτο μεγάλο ερώτημα της βραδιάς ήταν… ποιος θα πάρει την μπάλα. Ποιος θα πάρει την πρωτοβουλία. Ποιος θα βάλει τον αντίπαλο στην άβολα θέση πίσω από την μπάλα. Οι Ισπανοί πέτυχαν εκεί την πρώτη (άτυπη) νίκη. Το 66-34 κατοχής του πρώτου μέρους μαρτυρά ότι η ομάδα του Λουίς Ενρίκε έγινε το αφεντικό του ματς, έπαιξε το ποδόσφαιρο της.

Με εξαίρεση ένα σουτ του Ντάνι Όλμο (25’) μεγάλες στιγμές δεν είχαν, όμως ο τρόπος που έσπαγαν το ιταλικό πρέσινγκ ήταν ελκυστικός. Με γρήγορες εναλλαγές, ποιοτικές επαφές, οι Ισπανοί έδωσαν ένα μάθημα κυκλοφορίας, κούρασαν τους αντιπάλους, κάτι κομβικό για την οικονομία του ημιτελικού.

Σε κάθε μεγάλη έμπνευση κάτι χάνεις, κάτι κερδίζεις. Η έμπνευση του Λουίς Ενρίκε να παίξει με ψευτοεννιάρι τον Ογιαρθάμπαλ του έδωσε κινητικότητα, ενέργεια, απρόβλεπτο, αλλά του στέρησε τελική προσπάθεια, εκτέλεση. Η Ιταλία απορροφούσε τους κραδασμούς, είχε πάντα στρέμματα από κενά γήπεδα και έψαχνε την μία τελική για να κάνει την ζημιά.

Μετά από δύο προειδοποιητικές βολές από Ιμόμπιλε και Κιέζα, το γκολ ήρθε (60’) από υπέροχη εκτέλεση του τελευταίου όμως αποδείχθηκε ότι ήρθε κομματάκι… νωρίς. Ο Λουίς Ενρίκε αναδιοργάνωσε την επίθεση του με Μοράτα, Μορένο, ο Μαντσίνι προσπάθησε να «κλειδώσει» το 1-0 με Τολόι, Πεσίνα, όμως εκ του αποτελέσματος βιάστηκε να γυρίσει την ομάδα του πίσω.

Ο Μοράτα τιμώρησε τον ιταλικό κυνισμό με γκολ ισοφάρισης (80’, 1-0) που έστειλε τους φούριας ρόχας σε τρίτη συνεχόμενη παράταση στο Euro και εκεί η σκουάντρα ατζούρα βρέθηκε να παίζει δίχως Βεράτι, Ιμόμπιλε, Ινσίνιε, Μπαρέλα που αντικαταστάθηκαν κατάκοποι.

Κι όμως. Εκεί επιστράτευσαν την ιταλική τους μαεστρία. Έσβησαν τον ρυθμό, έπαιξαν υποδειγματικά πίσω από την μπάλα, απειλήθηκαν λίγο, κι έστειλαν τον ημιτελικό εκεί που ήθελαν, στα πέναλτι.

Εκεί, ήξεραν ότι έχουν το προβάδισμα. Είχαν τον Ντοναρούμα που αποκρούει 1 στα 3 πέναλτι στην καριέρα του. Είχαν το παραδοσιακό πρόβλημα των Ισπανών στις εκτελέσεις. Ο Ντάνι Όλμο το έστειλε στα… πουλιά, ο Ντοναρούμα «ψάρεψε» τον Μοράτα και οι Ιταλοί επιστρέφουν μετά από 9 χρόνια σε τελικό Euro με τον πιο… ιταλικό τρόπο που υπάρχει!

Euro 2020: Τιμά τον Έρικσεν η Αγγλία στον ημιτελικό