Η Ιταλία είναι η χώρα της ευρωζώνης που είναι πιο επιρρεπής σε κρίση χρέους, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια και αγοράζει λιγότερα ομόλογα τους επόμενους μήνες, εκτιμούν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση των Financial Times.
Εννέα στους 10 οικονομολόγους σε δημοσκόπηση των FΤ ονόμασαν την Ιταλία ως τη χώρα της Ευρωζώνης που “κινδυνεύει περισσότερο από ένα sell off στις αγορές κρατικών ομολόγων της”.
Η δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας, η οποία ήρθε στην εξουσία τον Οκτώβριο υπό τον πρωθυπουργό Τζώρτζια Μελόνι, προσπαθεί να ακολουθήσει έναν δρόμο δημοσιονομικής ορθότητας.
Έχει προβλέψει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας θα μειωθεί από 5,6% του ΑΕΠ το 2022 σε 4,5% το 2023 και 3% το επόμενο έτος. Αλλά το δημόσιο χρέος της Ιταλίας παραμένει ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, λίγο πάνω από το 145% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Ο Μάρκο Βάλι επικεφαλής οικονομολόγος της ιταλικής τράπεζας UniCredit, δήλωσε ότι οι “μεγαλύτερες ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους” και η “δυνητικά δύσκολη” πολιτική κατάσταση της χώρας την καθιστούν πιο ευάλωτη σε ένα ξεπούλημα στην αγορά ομολόγων.
Ο ρόλος της ΕΚΤ
Το κόστος δανεισμού της Ρώμης έχει αυξηθεί απότομα από τότε που η ΕΚΤ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια το περασμένο καλοκαίρι.
Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αυξήθηκαν πάνω από το 4,6% την περασμένη εβδομάδα, σχεδόν τετραπλασιάζοντας το επίπεδό τους πριν από ένα χρόνο και 2,1 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από την αντίστοιχη απόδοση των γερμανικών ομολόγων.
H Μελόνι έχει εκφράσει δυσαρέσκεια για την προθυμία της ΕΚΤ να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια παρά τους κινδύνους για την ανάπτυξη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
“Θα ήταν χρήσιμο η ΕΚΤ να χειρίζεται σωστά την επικοινωνία της, διαφορετικά δεν υπάρχει κίνδυνος πανικού, αλλά διακυμάνσεων της αγοράς που αναιρούν τις προσπάθειες των κυβερνήσεων”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα.
Διαβάστε ακόμη: