Η Βερόνα, πόλη 250.000 κατοίκων στη βορειοανατολική Ιταλία, αποφάσισε σήμερα (02/07) να περιορίσει τη χρήση του πόσιμου νερού, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η λειψυδρία που πλήττει τη χερσόνησο.

«Λόγω της μετεωρολογικής κατάστασης και των συνεπειών στην παροχή νερού, ο Δήμαρχος υπέγραψε διάταγμα που περιορίζει τη χρήση πόσιμου νερού μόνο για οικιακούς σκοπούς», ανέφερε η γενέτειρα του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, σε επίσημη ανακοίνωση.

Μέχρι τις 31 Αυγούστου, θα απαγορεύεται η χρήση πόσιμου νερού για το πότισμα λαχανόκηπων, λουλουδιών και αθλητικών τερέν. Δεν επιτρέπεται, επίσης, η χρήση του στις πισίνες ή για το πλύσιμο αυτοκινήτων.

Ο Δήμος υπογράμμισε ότι όποιος παραβιάζει αυτούς τους περιορισμούς, μπορεί να τιμωρηθεί με πρόστιμο που φθάνει έως και τα 500€.

Παρόμοια μέτρα έχουν υιοθετήσει και άλλες ιταλικές κοινότητες, ωστόσο, η Βερόνα είναι η μεγαλύτερη πόλη, έως τώρα, που αναγκάζεται να επιβάλλει τόσο δραστικούς περιορισμούς.

Όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ιταλία αντιμετώπισε ένα ασυνήθιστα πρώιμο κύμα καύσωνα, σε συνδυασμό με την έλλειψη βροχοπτώσεων, κυρίως στην κοιλάδα του Πάδου, η οποία πλήττεται από τη χειρότερη ξηρασία εδώ και εβδομήντα χρόνια.

Στις λίμνες Ματζόρε και Γκάρντα, το επίπεδο των υδάτων είναι χαμηλότερο από το σύνηθες για αυτήν την περίοδο του έτους, ενώ νοτιότερα, έχει μειωθεί και η στάθμη του ποταμού Τίβερη, που διασχίζει τη Ρώμη.

Ακόμη μία συνέπεια της ξηρασίας, είναι πως η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε απότομα, ενώ οι υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις, που βρίσκονται κυρίως στους ορεινούς όγκους, στα βόρεια, παράγουν σχεδόν το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιταλία.

«Κύμα» λειψυδρίας στην Ιταλία, ο Δήμαρχος του Μιλάνου «κόβει» την παροχή νερού στα σιντριβάνια

Λόγω του φαινομένου της λειψυδρίας που αντιμετωπίζει η Ιταλία, ο Δήμαρχος του ΜιλάνουΜπέπε Σάλα, αποφάσισε τον περιορισμό της χρήσης του νερού στην ιταλική πόλη.

Η παροχή νερού στα σιντριβάνια, το πότισμα πάρκων, αλλά και η χρήση του νερού από τους πολίτες για πλύσιμο των αυτοκινήτωνδιεκόπησαν από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση των αρχών.

Παράλληλα, ο κ. Σάλα απηύθυνε «ισχυρή σύσταση» προς τους κατοίκους να περιορίσουν στο ελάχιστο το πότισμα των φυτών στα μπαλκόνια και τις ταράτσες τους και να μην «κατεβάσουν» κάτω από τους 26 βαθμούς την θερμοκρασία των κλιματιστικών σε σπίτια και γραφεία.

Ο Δήμαρχος του Μιλάνου, πάντως, δεν «έκλεισε» τις εκατοντάδες υπαίθριες δημόσιες βρύσες, ώστε να ξεδιψούν οι πολίτες, ελέω και του συνεχιζόμενου καύσωνα.

Περιφέρεια της ευρύτερης περιοχής της Ρώμης, κηρύχθηκε επίσημα σε κατάσταση φυσικής καταστροφής λόγω λειψυδρίας, καθώς η Ιταλία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ξηρασίας.