Πάνω από 131.500 άνεργοι ωφελήθηκαν από τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) σε 46 μήνες, σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, κατά το διάστημα από 1 Αυγούστου 2019 έως 31 Μαΐου 2023, 131.644 άνεργοι απασχολήθηκαν, μέσω προγραμμάτων της ΔΥΠΑ, σχεδόν τετραπλασιάζοντας συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια τον ρυθμό δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, καθώς και νέας επιχειρηματικότητας.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΔΥΠΑ, που ανέλυσε στοιχεία από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα:

82.490 άνεργοι συμμετείχαν σε προγράμματα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και ειδικών προγραμμάτων απασχόλησης, 30.267 νέοι άνεργοι συμμετείχαν σε προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, ενώ 18.887 άνεργοι δημιούργησαν νέες επιχειρήσεις, μέσω επιχορήγησης της ΔΥΠΑ.

55% των ωφελουμένων κατοικεί και εργάζεται σε περιοχές εκτός της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας.

60% των ωφελουμένων αφορά σε γυναίκες, ενώ το 44% σε νέους έως 29 ετών. Οι νέες γυναίκες έως 29 ετών αντιπροσωπεύουν το 28% των ωφελουμένων.

66% των ωφελουμένων είναι απόφοιτοι έως και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ οι πτυχιούχοι αποτελούν το 34%. Το 41% αφορά σε αποφοίτους Λυκείου.

58% των ωφελουμένων ήταν άνεργοι έως 12 μήνες, ενώ οι υπόλοιποι ήταν μακροχρόνια άνεργοι.

91% των ωφελουμένων απασχολήθηκαν σε πολύ μικρές επιχειρήσεις (1-9 εργαζόμενοι). Το 33% απασχολήθηκε σε επιχειρήσεις της κατηγορίας «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσυκλετών», το 15% σε επιχειρήσεις του κλάδου «Επαγγελματικές, Επιστημονικές και Τεχνικές Δραστηριότητες», το 9% σε επιχειρήσεις «Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης», 9% και στη «Μεταποίηση» και το 8% σε επιχειρήσεις «Ανθρώπινης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας».

Συνεχίζουν την εργασία τους οι ωφελούμενοι απο τα προγράμματα της ΔΥΠΑ

Εντωμεταξύ, για πρώτη φορά, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) προχώρησε στην αξιολόγηση των προγραμμάτων απασχόλησης αναφορικά με την εξέλιξη των ωφελουμένων στην αγορά εργασίας, μετά το τέλος της επιδοτούμενης εργασίας, στο πλαίσιο της συστηματικής παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, με στόχο τη συνεχή βελτίωσή τους.

Η Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΔΥΠΑ ανέλυσε συνδυαστικά στοιχεία από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της Υπηρεσίας και από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για συνολικά 40.000 ωφελούμενους 11 διαφορετικών προγραμμάτων δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας της περιόδου Ιουνίου 2020-Δεκεμβρίου 2021.

Οι συγκεκριμένες δράσεις επιχορηγούν τις επιχειρήσεις για την πρόσληψη ανέργων σε νέες θέσεις εργασίας, μέσω της επιδότησης ποσοστού του μισθού και των εισφορών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όπως ορίζει η κάθε δημόσια πρόσκληση.

Ειδικότερα, ο έλεγχος στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» αναζήτησε την ύπαρξη εργασιακής σχέσης (σε οποιονδήποτε εργοδότη) σε τρία χρονικά σημεία: Μία ημέρα, 6 μήνες και 12 μήνες, μετά την προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης της συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Όπως αναφέρει η ΔΥΠΑ, σχεδόν δύο στους τρεις ωφελούμενους των προγραμμάτων απασχόλησης της Υπηρεσίας συνεχίζει να εργάζεται 12 μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος.Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων:

  • Το 74% των ωφελουμένων εργαζόταν μία ημέρα, μετά τη λήξη του προγράμματος.
  • Το 70% των ωφελουμένων εργαζόταν 6 μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος.
  • Το 64% των ωφελουμένων εργαζόταν 12 μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος.

Διαβάστε ακόμη: