Τις τελευταίες ημέρες, πολυάριθμα ρεκόρ ζέστης έχουν καταρριφθεί σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ασία, την Κίνα και άλλα μέρη, καθώς η περιοχή παραμένει στη «δίνη» ενός καυτού και επικίνδυνου «κύματος» καύσωνα. Συγκεκριμένα, η Ταϊλάνδη βιώνει ασυνήθιστα ακραίες συνθήκες, ενώ, οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για τον «χειρότερο απριλιανό καύσωνα στην ιστορία της Ασίας».

Ο Απρίλιος και ο Μάιος είναι συνήθως οι θερμότεροι μήνες της Ταϊλάνδης, αλλά στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, σημειώθηκε η υψηλότερη θερμοκρασία όλων των εποχών.

Ακόμη, την περασμένη Παρασκευή (14/04), η Ταϊλάνδη ξεπέρασε τους 45°C για πρώτη φορά στην ιστορία, ενώ, η μέγιστη θερμοκρασία, (45.4°C), σημειώθηκε στην πόλη Τακ, εν μέσω του εορτασμού της Πρωτοχρονιάς. Η Πολιτεία συμβούλευσε τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους, ώστε να αποφύγουν τη θερμοπληξία.

Νέο ρεκόρ καύσωνα, από το 2016

Η Arabiaweather.com, μία ιδιωτική μετεωρολογική εταιρεία με έδρα την Ιορδανία, ανέφερε ότι το προηγούμενο ρεκόρ όλων των εποχών στην Ταϊλάνδη ήταν 44.6°C, που σημειώθηκε το 2016, στην επαρχία Μάε Χονγκ Σον.

«Οι αρχές της Ταϊλάνδης εξέδωσαν προειδοποιήσεις για την υγεία των πολιτών, καθώς οι μετεωρολόγοι εκτιμούν θερμοκρασίες έως και 50°C στον ήλιο», τονίσθηκε από την ιστοσελίδα, η οποία προσέθεσε ότι η αιθαλομίχλη «έχει προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα και πονόλαιμο σε χιλιάδες ανθρώπους, τις τελευταίες εβδομάδες».

Εντωμεταξύ, σε εκατοντάδες μετεωρολογικούς σταθμούς ανά την κινεζική επικράτεια, σημειώθηκαν οι θερμότερες θερμοκρασίες για τον Απρίλιο που έχουν καταγραφεί ποτέ. Ο μετεωρολόγος Τζιμ Γιανγκ έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα πως «τη Δευτέρα (17/04), 109 μετεωρολογικοί σταθμοί σε δώδεκα επαρχίες «έσπασαν» το ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας, για τον τρέχον μήνα.

Συνήθως, οι θερμότεροι μήνες στην Κίνα είναι οι Ιούνιος και Ιούλιος. Πέρυσι, η θερμοκρασία έφθασε τους 45°C στο Μπεϊμπέι της επαρχίας Τσονγκτσίνγκ, κατά τη διάρκεια ενός καλοκαιρινού καύσωνα που είχε ως αποτέλεσμα να στερέψουν τα ποτάμια της περιοχής και να προκληθούν δασικές πυρκαγιές. Μελέτες έχουν εντοπίσει ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή αυξάνει την ένταση και τη διάρκεια των «κυμάτων» καύσωνα τόσο στην Κίνα, όσο και την Ινδία.

Διαβάστε ακόμη: